Nalewka z wiśni – jak zrobić? Przepisy na pyszną, leczniczą wiśniówkę

by:

CiekawostkiZdrowie

Lecznicza wiśniówka na spirytusie lub wódce – jaki jest najlepszy przepis na pyszną nalewkę z wiśni? Zobaczcie, jak krok po kroku zrobić dobrą wiśniówkę według receptury babci – i nie tylko. Przyjemny aromat, nasycony smak i niepowtarzalny kolor gwarantowane!

Domowa nalewka z wiśni – właściwości lecznicze

Domowe nalewki – np. nalewka z aronii – cieszą się niesłabnącą popularnością. Są nie tylko bardzo smaczne i nadają się na wiele okazji – także na prezent – ale również dają wiele korzyści, jeżeli chodzi o wspomaganie naszego zdrowia. Spożywanie wiśniówki pozytywnie działa na trawienie, ponieważ pobudzane jest wydzielanie soku żołądkowego. W niewielkich oczywiście ilościach, nalewka z wiśni usprawni krążenie krwi i zadziała moczopędnie. Jest też środkiem dezynfekującym. Należy jednak podkreślić, że wszelkie dobroczynne działania nalewki dotyczą ograniczonych dawek. Jeżeli napój będzie spożywany nadmiernie, niestety może to doprowadzić do uzależnienia alkoholowego. Warto również nadmienić, że ze względu na wysoką zawartość cukru, nalewki z wiśni nie powinny spożywać osoby cierpiące na cukrzycę.

A jak często i kiedy pić nalewkę z wiśni? Zwolennicy medycyny ludowej polecają picie 30 ml trunku przed dużym lub ciężkostrawnym posiłkiem, ponieważ nalewka stymuluje pracę żołądka i wspomaga trawienie – a więc i zapobiega niestrawności.

Podstawowe składniki wiśniówki

  • Owoce – najlepiej wybierać owoce wiśni ze słodkich odmian. Mogą być to zarówno owoce świeże, jak i suszone czy mrożone. Jeżeli chodzi o wiśnie mrożone, należy je oczywiście przed użyciem rozmrozić i do zalania wykorzystać także powstały po mrożeniu sok.
  • Cukier – nie zawsze jest konieczny, np. w przypadku, gdy mamy bardzo słodkie odmiany (wówczas nalewka będzie mocniejsza i zyska lepszy aromat). Jeżeli natomiast wybraliśmy niezbyt słodką odmianę wiśni, cukier jest wskazany.
  • Alkohol – może być nim spirytus lub wódka. Niektórzy przygotowują także nalewkę z wiśni na bazie koniaku, co jest ciekawym i oryginalnym rozwiązaniem.

Nalewka z wiśni – lepszy spirytus czy wódka?

Podstawą leczniczej nalewki z wiśni jest – oprócz owoców – wódka lub spirytus. Osoby, które chcą uzyskać bardziej wytrawny smak napoju, mogą sięgnąć po koniak lub brandy, jednak nie każdego pasuje takie rozwiązaniem. Standardowym jednak wyborem jest spirytus – wybiera go większość nalewkarzy.

Wybierając alkohol, zwracamy uwagę na jego procentową zawartość. Jeżeli będzie zbyt wysoka, może okazać się, że alkohol doprowadzi do zamykania się roślinnych ścian komórkowych. To natomiast doprowadzi do zakłócenia ekstrakcji i nalewka nie zyska pełni smaku. Przyjmuje się, że najlepszym stężeniem alkoholu do wiśniówki jest spirytus 70%. Takie stężenie możemy uzyskać mieszają np. spirytus 95% z wódką 40%, zachowując proporcje 1 do 1. Można też na 1 litr spirytusu 95% dolać 400 ml wody źródlanej. Ważne jest, aby zalewając alkoholem owoce, całkowicie je przykryć. Jeżeli tego nie dopilnujemy, zbrązowiałe owoce mogą psuć wygląd i smak nalewki.

Owoce do wiśniówki – jak przygotować?

Najlepiej sprawdzają się świeże i dojrzałe owoce wiśni. Powinny być miękkie i mieć intensywny zapach. Niektórzy polecają wykorzystać nawet owoce lekko przejrzałe, ale należy uważać, aby nie były nadgniłe. Znawcy nalewek polecają także wykorzystywanie owoców z drzew starych odmian wiśni, ponieważ mają one lepszy smak od tych z importu.

Do nastawu można dodać – poza owocami – liście oraz pestki wiśni. Liście łagodzą kwaskowatość napoju, natomiast pestkom zawdzięczamy cenne właściwości lecznicze, m.in. przeciwnowotworowe i przeciwutleniające. Nadają ponadto nalewce migdałowy aromat. W pestkach wiśni znajduje się niestety amigdalina, która może powodować bóle głowy oraz nudności, dlatego w wielu przepisach znajdziemy poradę, aby drylować owoce i nie dodawać do wiśniówki pestek. Aby zyskać kompromis (jeżeli zależy nam na migdałowym smaku i cennych właściwościach), można pozostawić np. 20% wiśni niewydrylowanych lub zastąpić je gorzkimi migdałami.

Nalewka z wiśni a zawartość cukru

Jak już wspomnieliśmy, jeśli odmiana wiśni jest bardzo słodka, nie trzeba już dodawać cukru – wówczas nalewka będzie mocniejsza i bardziej aromatyczna. Jeżeli natomiast odmiana nie jest zbyt słodka, cukru dodajemy właściwie według uznania, a proporcje zmieniają się w zależności od przepisu.

Macerowanie i filtrowanie wiśniówki

Maceracja, leżakowanie i filtrowanie to podstawowe procesy konieczne do uzyskania dobrej nalewki. Wykonuje się je po tym, gdy wiśnie znalazły się już w spirytusie. Są to procesy, które będą wymagały od nas wytrwałości i sporo czasu. Znawcy zalecają, aby odczekać minimum 3 miesiące na pierwszą degustację. Im jednak więcej czasu damy nalewce na leżakowanie, tym będzie ona smaczniejsza i bardziej będzie przypominać nalewkę wg receptury babci. Przepisy natomiast są bardzo różne i wg niektórych na macerację powinno się poświęcić nawet rok, a według innych – zaledwie… dobę! Bardzo dużo zależy więc od naszych oczekiwań, wybranych owoców, przypraw dodanych do nastawu czy zawartości pestek (jeśli wykonujemy nalewkę z wiśni z pestkami, nie może ona zbyt długo być poddawana maceracji).

Maceracja powinna przebiegać w cieple, a więc nalewka powinna znajdować się na słonecznym parapecie nad grzejnikiem. Wyższa temperatura uwolni naturalny aromat i uzyskamy tym sposobem pełny bukiet. W chłodzie i ciemności natomiast odbywa się proces leżakowania, który jest kolejnym etapem. W tym czasie nalewka dojrzewa, nabiera docelowego smaku i łączy wszystkie aromaty.

Jeśli chodzi o filtrowanie, to składa się ono z dwóch etapów. Najpierw filtrujemy nastaw przez filtr bardzo rzadki – aby usunąć większe zanieczyszczenia. Następnie filtrujemy go przez filtr bardzo drobny, aby uzyskać klarowny napój. Filtrację przeprowadzamy kilka tygodniu po zalaniu wiśni.

Nalewka z wiśni – przepisy

Istnieje wiele receptur na doskonałą nalewkę z wiśni. Poniżej przedstawiamy te, które są najlepiej oceniane na rozmaitych stronach z przepisami i forach. Niektóre są bardzo oryginalne – warto ich spróbować!

Przepis nr 1. Klasyczna nalewka z wiśni z pestkami

Na początek zobaczmy, jak wygląda klasyczny przepis na nalewkę z wiśni – taki, który stosowały nasze babcie. Nie jest on skomplikowany, dlatego cieszy się największą popularnością.

Składniki:

  • 1 kg wiśni
  • 2 szklanki cukru
  • 1,5 spirytusu 95%

Przygotowanie wiśniówki:

Do nalewki można wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone owoce wiśni. Na początek przebieramy je, usuwamy liście i szypułki, płuczemy, nie wyciągamy pestek. Owoce wkładamy do naczynia, zalewamy je spirytusem (alkohol musi przykryć całość), słój szczelnie zamykamy i dostawiamy w ciepłe miejsce. Po 2 tygodniach nastaw przecedzamy (płyn zlewamy do osobnego naczynia), dodajemy do niego cukier i znowu zamykamy naczynie w chłodne miejsce. Po kolejnych 2 tygodniach płyn odcedzamy, dodajemy do niego wcześniej zlany płyn z pierwszego nastawu i odstawiamy napój w chłodne miejsce, dobrze osłonięte od słońca, na następne 2 tygodnie. Gotową nalewkę przelewamy do mniejszych butelek i odstawiamy na kilka dni, aby odpoczęła.

Jest to podstawowy przepis, ale jak już wspomnieliśmy, kombinacji jest wiele, dlatego zachęcamy do zapoznania się także z kolejnymi recepturami. Niektóre z nich uwzględniają np. dodanie różnych przypraw, typu cynamon, goździki czy laska wanilii – to propozycje dla osób, które lubią eksperymentować.

Przepis nr 2. Nalewka z wiśni po ukraińsku

Składniki:

  • 1 kg wiśni
  • 2 l wódki 40%
  • 300 g cukru pudru

Przygotowanie:

Drylujemy połowę wiśni, a drugą połowę pozostawiamy z pestkami. Wsypujemy je do słoja, mieszamy, zalewamy wódką i pozostawiamy miksturę (szczelnie zamkniętą) na ok. miesiąc. Nalewkę po tym czasie przecedzamy (zlewamy napój do osobnego słoja), a do nastawu dodajemy cukier puder. Odstawiamy go w ciepłe miejsce, aż do rozpuszczenia cukru, po czym znowu filtrujemy, mieszamy z wcześniej zlaną nalewką, rozlewamy do mniejszych butelek i odstawiamy do leżakowania na ok. 6 miesięcy.

Przepis nr 3. Nalewka z wiśni na miodzie

To dość ciekawy przepis, w którym cukier zastępujemy zdrowym miodem. Nalewka z dodatkiem miodu zyska wyjątkowego aromatu i smaku!

Składniki:

  • 3 kg wydrylowanych wiśni
  • 1 l spirytusu 95%
  • 500 ml wódki 40%
  • 500 ml wody źródlanej
  • 1 l miodu rzepakowego, lipowego lub wielokwiatowego

Przygotowanie:

Zalewamy wydrylowane wiśnie mieszanką spirytusu i wody, odstawiamy całość na ok. 2 tygodnie. Po tym czasie zlewamy płyn, a wiśnie zalewamy miodem rozcieńczonym z wodą. Odstawiamy na 2 tygodnie. Następnie odlewamy nastaw i zalewamy go wódką – i znowu odstawiamy na 14 dni. Po tym czasie odlewamy płyn i mieszamy go z dwoma wcześniej zlanymi płynami. Rozlewamy do mniejszych butelek i odstawiamy na leżakowanie.

Przepis nr 4. Nalewka z wiśni z cynamonem i gałką muszkatołową

Składniki:

  • 1 kg wiśni
  • 400 ml wódki
  • 1 g cynamonu
  • 1 g gałki muszkatołowej
  • 250 g cukru

Przygotowanie:

Wiśnie rozgniatamy razem z pestkami, wkładamy do słoja i odstawiamy na 3 dni, aby mogły dojrzeć. Po tym czasie dodajemy do słoja wszystkie pozostałe składniki, mieszamy i odstawiamy na ok. 7 dni. Następnie nalewkę należy przefiltrować i rozlać do mniejszych butelek. Odstawiamy na leżakowanie – im dłużej, tym wiśniówka będzie smaczniejsza.

Przepis nr 5. Nalewka z wiśni na koniaku z goździkami

Składniki:

  • 1 kg wiśni
  • 2 szklanki cukru
  • 0,5 l koniaku
  • 5 goździków
  • 5 świeżych liści wiśni

Przygotowanie:

Wiśnie drylujemy i wkładamy do dużego słoja. Zasypujemy całość cukrem, mieszamy, dodajemy goździki i liście. Zalewamy koniakiem i znowu całość mieszamy. Pozostawiamy w słonecznym i ciepłym miejscu na 40 dni – np. na parapecie. Po tym czasie nastawa przecedzamy i przelewamy do buteleczek, które następnie odstawiamy do leżakowania w ciemne i chłodne miejsce (najlepiej na min. 4 miesiące).

Co można zrobić z wiśniami z nalewki?

Wiśnie pozostałe z nalewki można wykorzystać na wiele sposobów: jako dodatek do ciast, deserów lub lodów. Świetnie sprawdzą się jako składnik makowca czy ciasta czekoladowego. Można też dodawać je do rozgrzewających, jesiennych herbatek. Inny sposób to przygotowanie z wiśni z nalewki likieru wiśniowego: wystarczy zalać je wodą z miodem i odstawić. Warto wiedzieć, że wiśnie są doskonałym przeciwutleniaczem, a połączone z alkoholem mają rozgrzewające właściwości. Będą więc idealnym dodatkiem do jesiennych deserów czy napojów, wspomagając naturalnie odporność organizmu przeciwko bakteriom i wirusom.

Nalewka z wiśni – jak zrobić? Sprawdzone sposoby

Poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych sposobów na dobrą nalewkę z wiśni – przepisy pochodzą z różnych for internetowych. Zachęcamy do zapoznania się z nimi!

Przepisy na wiśniówkę - forum, opinie
Przepisy na wiśniówkę – forum, opinie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *