Natka pietruszki jest doskonałym źródłem witaminy C. Zawiera jej nawet więcej niż sama cytryna! Oprócz tego znajdziemy w niej takie witaminy jak witamina A, E, K oraz witaminy z grupy B. Jest także bogata w minerały, takie jak żelazo, magnez, wapń, potas i magnez.
Oczywiście pietruszka nie będzie jedynym składnikiem naszej mieszanki wzmacniającej układ immunologiczny.
Kolejnym składnikiem, którego użyjemy jest czosnek. To naturalny antybiotyk i o jego niesamowitych właściwościach na pewno już słyszeliście. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Również zawiera witaminę C, podobnie jak natka pietruszki, oraz witaminy z grupy B.
Ostatnim składnikiem, którego potrzebujemy do wykorzystania pesto z pietruszki wzmacniającego odporność jest olej lniany. Zawiera kwasy Omega-3. Mają one bardzo dobry wpływ na nasz organizm. Pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL), a więc chronią przed miażdżycą i chorobami sera. Do tego świetnie wpływa on na podwyższenie odporności naszego organizmu.
Składniki
- 5 pęczków natki pietruszki
- 1 główka czosnku
- olej lniany
Przygotowanie
- Opłucz natkę pietruszki, pokrój w mniejsze fragmenty i wrzuć do blendera
- Następnie obierz ząbki czosnku i również wrzuć do blendera
- Następnie zblenduj czosnek z pietruszką i przełóż do słoika
- Dodaj oleju lnianego, aby uzyskać gęstą konsystencję pesto
Pesto przechowuj w lodówce i dodawaj codziennie do swoich posiłków. Będzie genialnym dodatkiem do sałatek czy kanapek. Sprawdzi się jako dodatek do mięsa na obiad. Codzienne jedzenie takiego pesto pozytywnie wpłynie na Twoją odporność i pozwoli Ci uniknąć chorób.
Wpis gościnny