Pesto z pietruszki na odporność – babciny sposób w nowoczesnej odsłonie!

Pesto z pietruszki - przepis - na odporność

Nasze babcie doskonale wiedziały, jak radzić sobie z problemami stosując naturalne produkty, które miały w zasięgu ręki. Dzisiaj wraz z portalem dompelenpomyslow.pl przedstawimy Wam przepis na pesto z pietruszki, które wzmocni odporność.

Natka pietruszki jest doskonałym źródłem witaminy C. Zawiera jej nawet więcej niż sama cytryna! Oprócz tego znajdziemy w niej takie witaminy jak witamina A, E, K oraz witaminy z grupy B. Jest także bogata w minerały, takie jak żelazo, magnez, wapń, potas i magnez.

Oczywiście pietruszka nie będzie jedynym składnikiem naszej mieszanki wzmacniającej układ immunologiczny.

Kolejnym składnikiem, którego użyjemy jest czosnek. To naturalny antybiotyk i o jego niesamowitych właściwościach na pewno już słyszeliście. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Również zawiera witaminę C, podobnie jak natka pietruszki, oraz witaminy z grupy B.

Ostatnim składnikiem, którego potrzebujemy do wykorzystania pesto z pietruszki wzmacniającego odporność jest olej lniany. Zawiera kwasy Omega-3. Mają one bardzo dobry wpływ na nasz organizm. Pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL), a więc chronią przed miażdżycą i chorobami sera. Do tego świetnie wpływa on na podwyższenie odporności naszego organizmu.

Składniki

  • 5 pęczków natki pietruszki
  • 1 główka czosnku
  • olej lniany

Przygotowanie

  1. Opłucz natkę pietruszki, pokrój w mniejsze fragmenty i wrzuć do blendera
  2. Następnie obierz ząbki czosnku i również wrzuć do blendera
  3. Następnie zblenduj czosnek z pietruszką i przełóż do słoika
  4. Dodaj oleju lnianego, aby uzyskać gęstą konsystencję pesto

Pesto przechowuj w lodówce i dodawaj codziennie do swoich posiłków. Będzie genialnym dodatkiem do sałatek czy kanapek. Sprawdzi się jako dodatek do mięsa na obiad. Codzienne jedzenie takiego pesto pozytywnie wpłynie na Twoją odporność i pozwoli Ci uniknąć chorób.

Wpis gościnny