Pomelo – jakie ma właściwości? Warto je jeść?

Pomelo

Pomelo to owoc cytrusowy o sporych rozmiarach – ale czy imponująca wielkość idzie w parze z dobroczynnymi właściwościami? Jakich wartości odżywczych dostarcza pomelo? Czy warto je jeść, a jeśli tak, to w jaki sposób? Wyjaśniamy.

Jak wygląda pomelo?

Pomelo to owoc cytrusowy o sporych rozmiarach – osiąga wagę nawet 2 kg. Owoc ten należy do rodziny Rutaceae i nosi różne nazwy, np.:

  • pomarańcza olbrzymia,
  • biała cytryna,
  • pulmetto,
  • pompela,
  • pumelo,
  • pumpelnus.

Przypomina w smaku słodką pomarańczę i… gorzki grejpfrut. Owoce pomelo naturalnie rosną w tropikach, a konkretniej – w Malezji i Tajlandii. Obecnie jednak uprawia się je także w innych miejscach na świecie – np. w Chinach i Indiach. Do Europy pomelo trafiło za czasów kolonizacji – wówczas rozpoczęła się moda na pomelo. Drzewa pomelo sięgają nawet kilkunastu metrów wysokości. Drzewo jest mocno rozgałęzione i wydaje owoce cały rok (zakwita kilka razy w roku).

Owoc pomelo jest bardzo duży – jego średnica może wynieść nawet 25 cm, a średnia waga wynosi 700-2000 g. W przypadku większego okazu, skórka pomelo może mieć grubość nawet 5 cm (skóra o kolorze bladoróżowym, różowym lub zielonożółtym). Sam owoc jest okrągły, a pod grubą skórką znajduje się soczysty miąższ. Owoc pod skórką może mieć różny kolor, a to zależy od odmiany – barwa jest żółta, biała, różowa, czerwona lub zielona.

Jakie pomelo najlepiej kupować? Pamiętaj, że im cięższy jest owoc, tym jest bardziej świeży. Jeśli owoc wydaje się stosunkowo lekki w porównaniu do innych okazów, prawdopodobnie jest już bardziej wyschnięty poprzez długi transport i przechowywanie.

Jakie wartości odżywcze dostarcza pomelo?

Pomelo to bardzo bogate źródło witaminy C – przebija zdecydowanie pomarańczę czy cytrynę, ponieważ w 100 g owocu znajduje się aż 60 mg witaminy C. Pomelo jest ponadto dietetyczne: w 100 g znajduje się zaledwie 40 kcal. Warto je również jeść ze względu na zawartość takich składników, jak potas, wapń, cynk, fosfor, żelazo, wapń, sód, miedź czy mangan, a także witaminy A i witamin z grupy B.

Pomelo zamiast syntetycznej witaminy C

Pomelo warto jeść m.in. ze względu na zawartość dużych dawek witaminy C, która w takiej formie jest najlepiej przyswajalna – witamina C syntetyczna, w tabletkach, nie będzie się tak dobrze wchłaniać, a co za tym idzie, nie da tylu korzyści, co witamina C występująca naturalnie w owocu. Jakie są korzyści ze spożywania witaminy C w naturalnej postaci? Przede wszystkim witamina ta wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, normuje ciśnienie krwi, wzmacnia odporność, zwiększa wydolność organizmu, pomaga usuwanie toksyn i innych szkodliwych produktów przemiany materii, wpływa korzystnie na skórę oraz neutralizuje grzyby.

W pomelo ważącym ok. 600 g znajduje się tyle witaminy C, że zaledwie 1/6 owocu pokrywa 100% zapotrzebowania dobowego na ten składnik.

Pomelo jest pełne przeciwutleniaczy

W pomelo znajdziemy wiele przeciwutleniaczy, w tym m.in. naringeninę, naringinę oraz likopen. Zawartość przeciwutleniaczy sprawia, że pomelo można spożywać w celach profilaktycznych przeciwko chorobom układu krążenia, procesom starzenia się, a także w profilaktyce nowotworowej (przeciwutleniacze hamują działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za rozwój komórek nowotworowych oraz uszkodzenia komórkowe). Działanie przeciwnowotworowe wzmacniają także bioflawonoidy, które są obecne w całym owocu pomelo (najwięcej bioflawonoidów znajduje się w gorzkich częściach owocu – np. w błonach pomiędzy poszczególnymi cząstkami i w skórce.

Pomelo na serce i nadciśnienie

Osoby zmagające się z nadciśnieniem z powodzeniem mogą sięgać po pomelo, ponieważ owoc ten wspomoże utrzymywanie prawidłowego poziomu ciśnienia krwi, dzięki zawartości m.in. potasu, który rozszerza naczynia krwionośne, uwalniając w nich napięcie i zwiększając krążenie krwi. Tym samym wszystkie narządy są także lepiej dotlenione, serce jest odciążone, a ryzyko miażdżycy, udaru czy zawału zostaje zminimalizowane.

Pomelo na odchudzanie

Pomelo to idealny owoc dla osób zmagających się z nadwagą lub chcących łatwo zrzucić kilka kilogramów, ponieważ w 100 g owocu znajduje się zaledwie 40 kcal i prawie 90% wody. Ponadto pomelo jest bogate w enzymy, które sprawiają, że spalanie tłuszczu jest szybsze. Warto także wspomnieć, że w owocu tym znajduje się błonnik, który zwiększa objętość stolca, przyspiesza trawienie i zapobiega zaparciom. Błonnik stanowi również pożywienie dla bakterii w jelitach, przez co jest szczególnie polecany osobom, które mają trudności z trawieniem.

Nie każdy wie, że błonnik owocowy zawarty w pomelo, wpłynie korzystnie na gęstość kości, funkcjonowanie mózgu, jelit czy utrzymanie prawidłowej masy ciała. Dodatkowo zmniejsza także ryzyko rozwoju kilku nowotworów, otyłości, cukrzycy czy chorób serca.

Aby w pełni korzystać z dobroczynnego wpływu pomelo opisanego powyżej, należałoby codziennie rano jeść 1-2 cząstki pomelo, a także przed posiłkami.

Pomelo reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową

Ze względu na dużą zawartość potasu, pomelo – a zwłaszcza sok z tego owocu – może być naturalnym napojem izotonicznym. Picie soku z pomelo sprawia, że ilości elektrolitów wracają do normy (np. po długim treningu), a dodatkowo wspomagamy nawodnienie organizmu. Sok z pomelo poleca się także do picia w sytuacji detoksykacji organizmu.

Dlaczego warto jeść pomelo? Pozostałe korzyści prozdrowotne

  • Pomelo polecane jest dla osób ze zgagą, refluksem, chorym na cukrzycę (ma niski indeks glikemiczny), zmagającym się z problemami skórnymi.
  • Pomelo może być wykorzystane (a przede wszystkim skórki) jako okłady na różne owrzodzenia i inne problemy skórne, ponieważ błonka, która oddziela skórkę od miąższu to albedo, które jest najbardziej bogate w witaminy i pektyny.
  • Pomelo opóźnia starzenie się skóry.
  • Owoc ten wpływa korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci, ponieważ zawiera wiele witamin z grupy B, cynk i inne składniki stanowiące budulec dla włosów, skóry i paznokci.
  • Pomelo pomaga zapobiegać łupieżowi.
  • Wspomaga odchudzanie – pomaga w zrzuceniu kilku kilogramów.
  • Działa stymulująco na odporność oraz poprawia krążenie krwi.

Jak jeść i obrać pomelo?

Pomelo ma bardzo grubą skórkę, ale można ją łatwo usunąć. Najpierw dokładnie myjemy owoc, nacinamy skórkę na krzyż (wzdłuż oraz wszerz) i kolejno zdejmujemy ją dłońmi od nasady. Następnie dzielimy owoc na cząstki, rozdzielając go w miejscu błonek i wyciągamy miąższ.

Pomelo można spożywać jako samodzielny owoc – w formie przekąski – lub jako dodatek do sałatek – także warzywnych! Można go także dodać do sałatki wytrawnej, np. z łososiem. Pomelo występuje też w postaci kandyzowanej, jako marmolada czy przyprawa (świetnie pasuje do dań mięsnych!). Można również wyciskać sok z pomelo i spożywać go jako sok lub dodawać do różnych marynat.