Dieta kopenhaska – ulepszona, zdrowsza wersja! Sprawdź koniecznie

Dieta kopenhaska

Dieta kopenhaska ma niechlubne opinie ze względu na to, że jest dietą bardzo niezdrową i wyniszczającą organizm. Nierzadko powoduje także efekt jo-jo. Jednak nie musi tak być, jeśli zastosujesz nieco zmodyfikowaną i – co ważne – zdrowszą wersję. Zobacz jadłospis i wskazówki.

Dieta kopenhaska – dlaczego uchodzi za niezdrową?

Dieta kopenhaska, której jadłospis i zasady znajdziesz TUTAJ, niestety pozostawia wiele do życzenia, jeśli chodzi o walory zdrowotne i utrzymywanie wagi po utracie kilogramów. Jest ona bardzo restrykcyjna i niewiele osób jest w stanie na niej wytrwać. Osoby, które jednak ją przeszły, niestety muszą liczyć się z wieloma niekorzystnymi, nierzadko groźnymi dla zdrowia skutkami, np. pojawienie się znacznych niedoborów składników ożywczych, osłabienie organizmu, zmniejszenie tempa metabolizmu, większa podatność na choroby, a nawet uszkodzenie niektórych narządów wewnętrznych. Ponadto dieta ta nie jest warta zachodu, gdyż wiąże się z dużym ryzykiem efektu jo-jo.

Czym cechuje się dieta kopenhaska, trwająca 13 dni? Przede wszystkim jest BARDZO monotonna: jemy wyłącznie mięso, jajka i pijemy kawę bez cukru i mleka. W związku z tym powstają liczne niedobory składników odżywczych – dieta nie dostarcza witamin, minerałów czy wystarczającej ilości węglowodanów, aby zapewnić organizmowi energię. Tym samym mocno osłabia, wręcz wyniszcza organizm. Co więcej, dostarcza zaledwie 1000 kcal na dobę – a to powoduje zwolnienie tempa metabolizmu – skutkiem czego jest m.in. efekt jo-jo po zakończeniu diety.

Jak widać, dieta kopenhaska nie jest zdrowa, ale jednak wizja utraty 20 czy nawet 40 (!) kilogramów kusi, w związku z czym wiele osób i tak po nią sięga. Jeśli i Ty chcesz zaryzykować i zastosować taką dietę, lepiej wybierz zdrowszą wersję, która nie spowoduje takich szkód w Twoim organizmie, a pozwoli i tak zrzucić wiele kilogramów, bez efektu jo-jo. Poniżej przedstawiamy zasady i jadłospis zmodyfikowanej diety kopenhaskiej, która dostarcza ok. 1200 kcal dziennie, przy czym posiłki są pełnowartościowe i urozmaicone, aby przyspieszać przemianę materii i dostarczać organizmowi niezbędnych składników.

Nowa dieta kopenhaska – zdrowsza wersja

Dietę można stosować przez 2-4 tygodnie. Podczas diety należy wypijać przynajmniej 2 l wody dziennie, a zaraz po wstaniu z łóżka, jeszcze przed śniadaniem, warto wypić szklankę wody z sokiem z cytryny lub pomarańczy – dla pobudzenia metabolizmu. Do każdego posiłku koniecznie wypijaj szklankę wody lub herbaty ziołowej. Niezbędna jest także aktywność fizyczna przynajmniej 30 minut dziennie, ale nie przesadzaj z intensywnością, gdyż dieta dostarcza tylko 1200 kcal. Zamiast siłowni, wybierz np. szybki spacer albo jogę.

Nowa dieta kopenhaska trwa – podobnie jak klasyczna – 13 dni. Cechuje się ona urozmaiconym jadłospisem: nie eliminujemy żadnej dużej grupy produktów, więc nie zabraknie żadnych koniecznych składników odżywczych, aby organizm pracował prawidłowo. Jest to dieta skuteczna bez uczucia głodu, ponieważ jemy 5 posiłków dziennie (w tym 3 posiłki główne oraz 2 przekąski) z przerwami 2-3 godzin, co zapobiega napadom głodu. Dieta pozwala wyregulować i przyspieszyć metabolizm, pobudzając organizm do pracy. Co ważne, daje efekty i to trwałe! Schudniesz co prawda wolniej, bo ok. 1 kg na tydzień, ale będzie to 1 kg utracony na stałe, o ile zachowasz później zasady zdrowego odżywiania i kaloryczność codziennej diety dostosujesz do swojego BMI. Kolejna zaleta nowej wersji, to pozytywne nawyki żywieniowe – wiele z nich możesz stosować po zakończeniu odchudzania, jedynie zwiększając np. kaloryczność o 200 kcal na dzień każdego tygodnia.

Jadłospis diety kopenhaskiej w zdrowszej wersji

Dieta trwa 13 dni. Poniżej przedstawiamy przykłady śniadań, obiadów, kolacji oraz dwóch niezbędnych przekąsek na tej diecie. Możesz je dowolnie miksować – ważne jedynie, aby zachować wszystkie składniki z danego posiłku (czyli np. jednego dnia możesz zjeść śniadanie nr 1, obiad nr 4, kolację nr 2, a przekąski nr 1 i 3).

Przykłady śniadań na ulepszonej diecie kopenhaskiej

  1. Jogurt naturalny 150 g + 1 łyżka otrębów + 3 suszone morele.
  2. 2 kromki chleba żytniego + 2 plasterki wędliny z indyka + 1 pomidor.
  3. ½ bułki grahamki + plasterek żółtego sera + ½ ogórka + ½ pomarańczy.
  4. 1 bułka grahamka + 1 pomidor + 170 g tuńczyka w sosie własnym.
  5. 1 bułka grahamka + pestki dyni + 2 plasterki żółtego sera + 4 rzodkiewki.
  6. ½ bułki grahamki + pestki dyni + 2 plasterki sera pleśniowego camembert + ½ ogórka + 250 ml soku pomidorowego.
  7. Jajecznica z 2 jajek + 2-3 kawałki suszonych pomidorów + ½ bułki grahamki.

Przykłady obiadów na ulepszonej diecie kopenhaskiej

  1. Risotto z brokułami: paczka ryżu pełnoziarnistego 100 g, garść brokułów, ½ cebuli, 1 łyżka masła, łyżeczka startego parmezanu, 100 g piersi z kurczaka.
  2. Łosoś z jabłkami: 200 g łososia, musztarda, całość zapiekana z jabłkiem w folii aluminiowej (jabłko kroimy na plasterki), 2 małe ziemniaki, garść fasolki szparagowej.
  3. Zupa krem z pomidorów: 2 marchewki, 3-4 pomidory świeże, bazylia, pietruszka, seler, ½ pora z liśćmi, sól, pieprz, oliwa z oliwek.
  4. Pierś z kurczaka z warzywami: pieczona pierś z kurczaka w folii z warzywami (brokuły, kalafior, marchewka, fasolka), do tego łyżka jogurtu naturalnego, zioła, przyprawy. Można podać ze szklanką kuskus.
  5. Grillowana pierś z kurczaka: 100 g piersi z kurczaka, oliwa z oliwek, 2 łyżki kaszy gryczanej, sałata, połowa czerwonej papryki.
  6. Sałatka z kurczakiem: sałata lodowa, ½ papryki czerwonej, ½ ogórka świeżego, 1 pierś z kurczaka smażona na oliwie z oliwek, kasza kuskus, bazylia, ogórek kwaszony, pomidorki koktajlowe.
  7. Dorsz z warzywami: pieczony dorsz 200 g na maśle w folii aluminiowej, 3 małe ziemniaki, sałatka z marchewki i kiełków z 2 łyżkami jogurtu naturalnego.

Przykłady kolacji na ulepszonej diecie kopenhaskiej

  1. Sałatka z mieszanki sałat, 2 łyżki pestek dyni, 2 plasterki sera żółtego, 3 rzodkiewki, sos winegret.
  2. Sałatka z piersią indyka: mix sałat, ½ pomidora, ½ ogórka, 3 plastry grillowanej piersi z indyka, łyżeczka oliwy, szczypiorek.
  3. Sałatka z kurczakiem i żurawiną: mix sałat, grillowana pierś z kurczaka 100 g, 2 plasterki ananasa z puszki, 2 łyżki suszonej żurawiny, sok z ½ cytryny.
  4. 2 kromki chleba żytniego (podpieczone w tosterze), do tego pasta z 2 pomidorów, 2 łyżeczek musztardy i 2 łyżek bułki tartej oraz z 2 plasterkami chudej wędliny z indyka.
  5. Sałatka z mixem sałat, pomidorem, ogórkiem, serem feta light (100 g), garścią czarnych oliwek.
  6. Sałatka z ananasem i kurczakiem: 2 plasterki ananasa z puszki, 2 plastry grillowanego kurczaka. 3 liście sałaty, 2 łyżki kukurydzy z puszki, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 kromki chleba żytniego.
  7. Sałatka z pomarańczy, kiwi, z płatkami owsianymi, otrębami pszennymi, sokiem z cytryny oraz z jogurtem naturalnym 150 g.

Przykłady przekąsek na ulepszonej diecie kopenhaskiej

  1. Szklanka soku z pomarańczy i 1 jogurt naturalny 150 g.
  2. Surówka z tartej marchewki i jabłka + 3 wafle ryżowe.
  3. Plasterek arbuza + ½ szklanki maślanki.
  4. Szklanka chudego twarogu z 3 rzodkiewkami + szklanka soku wyciskanego.
  5. Kiść winogron i kabanos drobiowy ok. 50 g.
  6. Twarożek z pomidorem i garść suszonej żurawiny.
  7. 2 kromki chrupkiego pieczywa i ½ grejpfruta.