Dieta na trądzik różowaty: produkty zalecane i zabronione

Dieta na trądzik różowaty

Trądzik różowaty to choroba przewlekła, którą zaostrza wiele czynników, takich jak stres, słońce czy nawet dieta. Jak wspomagać leczenie trądziku różowatego odpowiednim żywieniem? Jakie produkty są zakazane, jeśli mamy ten rodzaj trądziku? Co powinno się jeść, aby zmiany chorobowe były mniej widoczne?

Czym jest trądzik różowaty?

Trądzik różowaty przewlekła choroba zapalna skóry. Jej przyczyny nie są dokładnie określone, ale wiadomo, że może rozwijać się w wyniku czynników hormonalnych, nadciśnienia tętniczego, stosowania sterydów, narażenia na nadmierny stres czy częstego przechodzenia infekcji bakteryjnych. Przyczynami trądziku różowatego mogą być także czynniki ze strony układu trawiennego oraz problemy żołądkowe, a także czynniki genetyczne.

Objawy trądziku różowatego to m.in. zaczerwienienie policzków i okolic nosa, obrzęki, inne zmiany skórne na twarzy (główne na czole, policzkach, nosie, podbródku oraz szyi). Przyjmują one z reguły postać rumienia, grudek, krostek, zaczerwienień. Częstym objawem jest także tzw. cera naczynkowa.

Trądzik różowaty – leczenie

W leczeniu trądziku różowatego stosuje się środki farmakologiczne, ale istotną rolę odgrywa pielęgnacja na co dzień, a także odpowiednia dieta.

Jeśli chodzi o pielęgnację, osoba z trądzikiem różowatym powinna sięgać po delikatne kosmetyki bez zawartości drażniących związków. Konieczne jest, aby kosmetyki dodatkowo nawilżały skórę i zmniejszały rozszerzone naczynka. Podczas pielęgnacji cery nie powinno się korzystać z gorącej wody (podobnie, jak i podczas mycia całego ciała), gdyż ta wysusza skórę i prowadzi do zaczerwienień w wyniku podrażnienia układu krwionośnego. Jeśli mamy trądzik różowaty, powinniśmy ponadto zrezygnować z peelingów ściernych i innych inwazyjnych zabiegów. Niewskazana jest także sauna czy basen z chlorowaną wodą.

Odpowiednia pielęgnacja to połowa sukcesu, a drugą połowę stanowi... właściwe odżywianie. W leczeniu trądziku różowatego dieta jest niezwykle ważna, gdyż może wzmagać nasilenie choroby lub ją wyciszać. Optymalna dieta na trądzik różowaty jest uboga w węglowodany (głównie w cukru proste) oraz tłuszcze, natomiast bazuje na dostarczaniu do organizmu produktów o właściwościach antyoksydacyjnych (m.in. bogatych w witaminy i minerały).

Przeczytaj także: Trądzik – sprawdź, jaki masz rodzaj trądziku i jak go wyleczyć

Dieta na trądzik różowaty: co powinna zawierać?

Na nasilenie objawów trądziku różowatego niekiedy kluczowy wpływ ma nasza dieta i nawyki żywieniowe. Oczywiście z pomocą diety nie pozbędziemy się w 100% problemu trądziku różowatego, ale możemy wyraźnie zmniejszyć jego objawy, a niektóre nawet zlikwidować. Ogromną moc niosą za sobą produkty bogate w antyoksydanty, minerały i witaminy – wpływają bowiem na poprawę kondycji skóry i łagodzą stan zapalny. W jakie zatem składniki powinna obfitować dieta na trądzik różowaty?

1. Makro- i mikroelementy

Szczególnie korzystne działanie w przebiegu trądziku różowatego wykazują makro- i mikroelementy, które wspomagają procesy regeneracji skóry. Należą do nich przede wszystkim:

  • siarka – znajdziemy ją w warzywach liściastych, suszonych owocach, fasolce, rybach morskich,

  • selen – znajduje się naturalnie w orzechach brazylijskich, soczewicy i grochu, a także w skorupiakach,

  • żelazo – znajduje się m.in. w roślinach strączkowych, nasionach, wołowinie, wątróbce, żółtku jaja, otrębach,

  • cynk – znajduje się w drożdżach, pieczywie razowym, pestkach dyni i słonecznika, kiełkach pszenicy, przetworach mlecznych, roślinach strączkowych, kaszach razowych, cebuli,

  • krzem – znajduje się w kapuście, ogórkach, rzodkiewkach.

2. Witaminy

Witaminy są także bardzo ważne w leczeniu trądziku różowatego. Szczególnie korzystne dla poprawy kondycji cery z tym problemem dermatologicznym, są następujące witaminy:

  • witamina A – znajduje się w pomarańczowych owocach i warzywach (ziemniaki, marchew, morele, dynia) oraz w szpinaku, jarmużu, wątróbce, tranie, wiśniach,

  • witamina B2 – znajduje się w pełnoziarnistym pieczywie, migdałach, grochu i fasoli, a także w grzybach i małżach,

  • witamina B5 – znajduje się w soi, jajach, bananach, rybach, otrębach pszennych, a także w pomarańczach i melonach,

  • witamina B7 – znajduje się w orzechach włoskich, orzechach ziemnych, jajach, grzybach, kalafiorze,

  • witamina C – znajduje się m.in. w owocach róży, rokitnika, derenia, czarnej porzeczki, a także w truskawkach oraz cytrusach; w witaminę C obfitują ponadto zielone warzywa (szczególnie nać pietruszki, koper, brukselka, jarmuż, brokuł),

  • witamina E – jej źródłem są żółtka jaj, pestki dyni, kiełki zbóż, nasiona słonecznika, oleje roślinny, orzechy.

3. Błonnik

Szczególnie korzystne efekty w niwelowaniu objawów trądziku różowatego, przynosi dieta bogata w błonnik, który znajduje się m.in. w warzywach i owocach (szczególnie w postaci surowej), czosnku, płatkach owsianych, kaszach gruboziarnistych, brązowym ryżu, pełnoziarnistym pieczywie.

4. Naturalne antybiotyki

Często na trądzik różowaty poleca się stosowanie doustnych lub miejscowych antybiotyków. Możemy je dostarczać także w formie naturalnej – z pożywienia – jedząc np. kiszonki, czosnek, cebulę czy paprykę. Warto również sięgać po przyprawy, które mają działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne – np. kurkumę, ocet jabłkowy, siemię lniane czy miód.

5. Zioła

Leczenie trądziku różowatego możemy również wspomagać ziołami, które mają zastosowanie zarówno w spożyciu doustnym – w postaci naparów – oraz miejscowym (do przemywania skóry). Zioła są bogate we flawonoidy, które niezwykle korzystnie wpływają na kondycję skóry. Jak działają? M.in. stymulują syntezę kolagenu, działają przeciwzapalnie oraz regulują produkcję sebum. Szczególnie polecany jest skrzyp polny czy ziele fiołka trójbarwnego oraz wierzbownica. Należy jednak uważać na picie naparów z takich ziół i wcześniej konsultować takie działanie z lekarzem. Pamiętajcie, że zioła są pełne substancji aktywnych, które mogą wywoływać także reakcje niepożądane i tym samym szkodzić.

Dieta na trądzik różowaty − produkty zalecane

Dieta na trądzik różowaty powinna być bogata w produkty korzystnie wpływające na cerę, zmniejszające jej zaczerwienienie, kojące oraz łagodzące stan zapalny. Z tego względu szczególnie polecane przy trądziku różowatym są przede wszystkim świeże warzywa i owoce – zawierają one bowiem mnóstwo witamin, minerałów (a w tym również antyoksydantów) oraz błonnika. Do produktów zalecanych zaliczają się m.in.:

  • brokuły,

  • marchew,

  • dynia,

  • jarmuż,

  • warzywa kapustne,

  • czerwona papryka,

  • szpinak,

  • awokado,

  • śliwki,

  • cytrusy,

  • morele,

  • brzoskwinie.

Powyższe produkty obfitują w prowitaminę A (beta-karoten) oraz witaminę C – a witaminy te są odpowiedzialne za dobrą kondycję skóry, zdrowy wygląd i łagodzenie stanów zapalnych. Ponadto w diecie osoby z trądzikiem różowatym polecane są produkty obfitujące w witaminę E. Witamina E odpowiada m.in. za prawidłowe nawilżenie skóry. Zmniejsza istotnie chorobowe zmiany na skórze, a także blizny. Zalecane produkty zawierające witaminę E to np.:

  • oleje roślinne,

  • orzechy,

  • jaja,

  • kiełki zbóż,

  • nasiona słonecznika,

  • pestki dyni.

Wskazane są także produkty zawierające duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych – te wykazują bowiem działanie przeciwzapalne, a obecne są w:

  • oliwie z oliwek,

  • olejach roślinnych,

  • tłustych rybach morskich (np. łosoś, makrela, tuńczyk).

Do zalecanych produktów zalicza się również te, które stanowią bogactwo błonnika pokarmowego. Należą do nich np.:

  • pełnoziarniste produkty zbożowe (pieczywo razowe, kasza gryczana, ciemne makarony i ryż),

  • rośliny strączkowe (soja, soczewica, fasola, groch, bób),

  • świeże warzywa i owoce.

Dodatkowo należy dbać o odpowiednie nawodnienie. Wskazanymi napojami są: woda mineralna i herbaty ziołowe (szczególnie z szałwii, rumianku, mięty, skrzypu polnego, ogórecznika lekarskiego, bratka).

Dieta na trądzik różowaty − produkty zakazane

W diecie na trądzik różowaty należy ograniczać tłuszcze zwierzęce oraz produkty o wysokim indeksie glikemicznych. Niewskazane są cukry proste, gdyż wpływają na wahania poziomu insuliny i powodują nadmierna aktywność gruczołów łojowych. Z tego względu w przebiegu trądziku różowatego nie poleca się spożywania m.in.:

  • produktów wysoko przetworzonych,

  • produktów zawierających konserwanty i sztuczne barwniki,

  • słodyczy,

  • słonych przekąsek,

  • słodkich napojów gazowanych.

Należy ponadto uważać na składy soków czy jogurtów, unikając produktów, które mają cukier wysoko w składzie lub zawierają sztuczne konserwanty i barwniki.

Jeśli cierpimy na trądzik różowaty, powinniśmy ponadto ograniczyć spożycie białego pieczywa, ryżu i makaronu. Po drugie, niepolecane są używki. Alkohol np. rozszerza ściany naczyń krwionośnych (szczególnie mocniejsze trunki), co wzmaga objawy trądziku różowatego. Ponadto podobnie działa na naczynia krwionośne kawa czy herbata – te napoje również rozszerzają naczynia i zwiększają przepływ krwi, nasilając objawy trądziku.

Na liście zakazanych produktów znajdują się ostre przyprawy, które pobudzają układ naczyniowy, zaostrzając zmiany. To m.in.:

  • papryka,

  • tabasco,

  • ocet spirytusowy,

  • cynamon,

  • pieprz cayenne.

Z diety należy ponadto wyeliminować potrawy tłuste i smażone na tłuszczu. Zamiast smażenia, wybierajmy gotowanie, pieczenie lub gotowanie na parze. Zwracajmy uwagę także na rodzaj mięsa, unikając tłustych mięs, takich jak wołowina czy wieprzowina – zamiast nich, lepiej zdecydować się na indyka lub kurczaka. Podobna zasada powinna dotyczyć nabiału: zamiast pełnotłustego mleka i jego przetworów, wybieraj produkty odtłuszczone.