Dieta zupowa – warto ją stosować! Poznaj 10 korzyści

Zupa

Dieta zupowa to skuteczny sposób na odchudzanie i oczyszczanie organizmu z toksyn oraz innych, szkodliwych produktów przemiany materii. Jeśli zależy Ci na diecie, która nie będzie wiązała się z uczuciem głodu czy liczeniem kalorii, dieta zupowa jest dla Ciebie! Poznaj 10 korzyści z jej stosowania.

10 korzyści ze stosowania diety zupowej

Dieta zupowa daje wiele korzyści i jest łatwa do wprowadzenia – wystarczy, że zaczniesz od jedzenia na początek zupy zamiast jednego posiłku w ciągu dnia, stopniowo zwiększając co kilka dni liczbę zup, zastępując nimi inne posiłki. Żeby się nie zrazić, próbuj różnych przepisów i przetestuj, co najbardziej Ci smakuje.

Jakie korzyści daje jedzenie zup? Poniżej przedstawiamy 10 powodów, dla których warto stosować dietę zupową.

1. Zapewnianie niezbędnych składników odżywczych

Dieta zupowa, w przeciwieństwie do wielu innych diet, jest bogata w minerały i witaminy, bowiem opiera się na warzywach, aromatycznych ziołach czy bardzo zdrowych roślinach strączkowych (soczewica, ciecierzyca). Dzięki temu stosowanie diety zupowej – o ile jest ona dobrze skomponowana i ma wartość kaloryczną adekwatną do naszych potrzeb – wiąże się ze zdrowym odżywianiem i może pokryć dzienne zapotrzebowanie na wszystkie składniki, które są potrzebne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania.

2. Dieta zupowa daje szybkie efekty w odchudzaniu

Dieta zupowa jest naprawdę skuteczna, jeśli chodzi o efekty odchudzania – działa bardzo szybko, niezależnie od tego, jaka jest Twoja aktywność fizyczna, płeć czy wiek. Nawet nie zauważysz, a na wadze spadnie kilka kilogramów! Oczywiście aby się tak stało, należy trzymać się kilku podstawowych zasad – mianowicie, zasad zdrowego odżywiania zawartych w Piramidzie Żywienia i innych zaleceniach, np.:

  • unikanie cukru,
  • unikanie soli,
  • unikanie niezdrowych tłuszczów nasyconych,
  • przewaga warzyw nad mięsem,
  • picie dużych ilości wody,
  • jedzenie dobrze zbilansowanych posiłków pod względem białka, węglowodanów i tłuszczów.

3. Dieta zupowa oczyszcza organizm

Dieta zupowa może być zastosowana nie tylko w celu odchudzania, ale i oczyszczania organizmu, bowiem opiera się na posiłkach bardzo lekkostrawnych, a jednocześnie wartościowych. Dieta zupowa oczyści organizm z toksyn i innych szkodliwych produktów przemiany materii, które zalegają w nim przez długi czas i są powodem wielu problemów zdrowotnych czy urodowych (np. ze skórą lub włosami).

Oczyszczanie organizmu może ponadto dotyczyć kilku sfer, a jedną z nich są jelita. A skoro oczyszczają się jelita, korzyści płyną także dla mózgu, gdyż istnieją silne zależności między tymi organami. Kolejnym narządem, na który dieta zupowa wpłynie pozytywnie, to wątroba, gdyż wszelkie smażone i tłuste potrawy są właściwie usuwane z jadłospisu – a to one najbardziej obciążają wątrobę. I oczywiście dieta zupowa – gdyż jest pełna płynów i składników odżywczych – doskonale wpływa na stan skóry, która się oczyszcza i poprawia się jędrność.

4. Na diecie zupowej unikasz uczucia głodu!

Zupy są niskokaloryczne, ale też bardzo sycące. Po zjedzeniu zupy czujemy się najedzeni, ale bez uczucia ciężkości. Co więcej, takiej zupy można zjeść o wiele więcej, niż zwykłego posiłku, gdyż to nie tuczy! Dodatkowo zupa jest ciepłym posiłkiem, a takich nasz organizm potrzebuje w ciągu dnia. Przykładem może być zalecenie picia rano szklanki ciepłej wody – zastanawiasz się dlaczego? Otóż rozgrzanie z samego rana jelit to klucz do napędzania metabolizmu do pracy! W związku z tym jedzenie ciepłej zupy na śniadanie wydaje się być bardzo trafnym pomysłem.

5. Dieta zupowa jest pyszna

Dokładnie tak! A to dlatego, że jest różnorodna – przepisów na zupy jest mnóstwo i z pewnością każdy znajdzie propozycje dla siebie. Nie musisz się ponadto ograniczać do konkretnych rodzajów zup. Co więcej, jeśli jesteś mięsożercą, możesz jeść zupy z szarpanym indykiem czy wołowiną.

6. Jeden obiad na kilka dni

Zupy mają tę zaletę, że można je gotować na kilka dni, a nawet wystarczy, że jednego dnia ugotujesz kilka zup, wlejesz je do słoików i będziesz mieć posiłki na cały tydzień albo i dłużej. Niektórzy również mrożą zupy, co także zaoszczędza czas.

7. Gotowanie zup to sposób na niemarnowanie jedzenia!

Gdy coś masz wyrzucić, bo wiesz, że już tego nie zjesz, pomyśl, czy może nie nada się jako składnik zupy? Istnieje masa przepisów na różnorodne zupy i z pewnością znajdziesz zawsze taki przepis, w którym występuje dany składnik. Takie postępowanie sprawdza się zwłaszcza w przypadku zup typu krem, gdzie blendujemy całą zawartość, wykonując np. zupę z zielonych warzyw (wtedy danego składnika nie musi być dużo – może to być nawet pozostałość po innym posiłku).

8. Zupy są pełne witamin i minerałów

Jedzenie zup zapewni Ci ogrom witamin i minerałów. Ale warto przy tym nadmienić, że najzdrowsze są zupy, które powstają ze świeżych (nie mrożonych) jarzyn. Zwracaj także uwagę na to, czy zakupione warzywo pochodzi ze sprawdzonego miejsca, a mięso, na którym gotujesz bulion, było wolne od GMO i antybiotyków. Dodatkowo stosuj mało soli albo w ogóle, gdyż jest ona niezdrowa.

9. Zupy są uniwersalne

Jeśli chcesz, z łatwością możesz przemienić zupę w bardzo sycące danie obiadowe, np. dodając do niej kaszy, ryżu czy kawałki mięsa.

10. Dieta zupowa nawadnia organizm

Wiadomo, że dla organizmu niezwykle ważne jest odpowiednie nawodnienie – powinno się pić przynajmniej 2-2,5 l wody dziennie. Stosując dietę zupową, przy okazji sprawiasz, że dostarczasz organizmowi większej ilości płynów (szacuje się, że na diecie zupowej dziennie dostarcza się ok. 1,5 l płynów).