Hit na odporność! Syrop z czosnku, kurkumy, miodu i cytryny

Kurkuma

Domowy syrop z czosnku, kurkumy, miodu i cytryny – to prawdziwy HIT w sezonie grypowym i świetny sposób na wzmocnienie odporności domowy sposobami. Co ważne, dla większości osób jest on bezpieczny, o ile stosujemy go w odpowiednich dawkach. Zobacz przepis!

Syrop z czosnku, miodu, cytryny i… kurkumy

O ile syrop z czosnku i miodu lub cebuli jest doskonale znany, o tyle receptura z dodatkiem kurkumy już niekoniecznie. A szkoda, ponieważ syrop wykonany według tego przepisu ma wiele cennych właściwości i świetnie działa na wzmocnienie odporności, zwłaszcza w okresie wzmożonych przeziębień. Picie syropu z czosnku, miodu, cytryny i kurkumy z pewnością zmniejszy ryzyko zachorowania (ale nie wykluczy!) oraz wspomoże organizm, gdy już dopadnie nas choroba – szybciej zyskamy siły i wrócimy do zdrowia po infekcji. Ale nie są to jego jedyne zalety! Biorąc pod uwagę to, jakie właściwości wykazują poszczególne składniki tego syropu, jego zastosowanie może być naprawdę szerokie.

Wzmacniający syrop z czosnku i innych składników

Podstawą syropu jest oczywiście czosnek, który uznawany jest za naturalny antybiotyk i środek antybakteryjny czy przeciwwirusowy. W składzie opisywanego przez nas syropu znajduje się także cytryna, która również ma bardzo korzystne działanie na organizm, gdyż jest naturalnym przeciwutleniaczem i wspiera odporność, co potwierdzają badania (nie sprawia jednak, że szybciej leczymy się z infekcji, gdy już do niej doszło – to mit). Dodatkowo w syropie znajduje się… kurkuma. To składnik, który skraca czas trwania infekcji, więc jest tutaj niezwykle ważny. I oczywiści nie mogło zabraknąć miodu o niezliczonych właściwościach prozdrowotnych.

Jak syrop z czosnku działa na organizm?

Czosnek to źródło wielu związków, które świetnie działają na nasz organizm. Znajdziemy w nim m.in. flawonoidy, saponiny, wiele składników mineralnych (w tym unikalne minerały, jak nikiel czy kobalt) i witamin. Syrop z czosnku działa:

  • łagodząco na kaszel,
  • łagodząco na katar (udrażnia drogi oddechowe),
  • przeciwbakteryjne (hamuje rozwój bakterii, w tym gronkowca złocistego czy paciorkowców),
  • rozgrzewająco i napotnie,
  • przeciwzakrzepowo (usprawnia przepływ krwi i uelastycznia ścianki naczyń krwionośnych),
  • korzystnie na trawienie i układ pokarmowy,
  • przeciwpasożytniczo.

Właściwości syropu z czosnku, miodu, kurkumy i cytryny

Syrop ten wzmacnia organizm, ale jest to stwierdzenie dość ogólne i nie pokazuje, jak wiele właściwości prozdrowotnych wykazuje. Syrop ten wspiera bowiem odporność, skraca czas trwania infekcji, gdyż zawiera składniki o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym, wspiera trawienie (ma właściwości pobudzające działanie enzymów trzustkowych – zawdzięcza to kurkumie), przyspiesza regenerację organizmu, przyspiesza metabolizm, wspomaga odchudzanie (za sprawą soku z cytryny), obniża ciśnienie krwi (w czosnku znajdują się substancje, które działają rozkurczowo na naczynia krwionośne), wzmacnia serce (dzięki zawartym w miodzie potasowi oraz acetylocholinie), wspiera pracę mózgu i układu nerwowego oraz poprawia koncentrację (także za sprawą miodu, gdyż jest on bogaty w glukozę – a to „paliwo” dla szarych komórek), wspomaga pracę wątroby (dzięki zawartości kurkumy).

Jak zrobić syrop z czosnku, kurkumy, cytryny i miodu?

Poniżej przedstawiamy sprawdzony przepis na syrop z czosnku z dodatkiem miodu, cytryny oraz kurkumy. Nie jest on skomplikowany ani czasochłonny – jego przygotowanie zajmie praktycznie kilka minut (oczywiście poza czasem, który musi upłynąć, aby składniki się „związały”).

Czego potrzebujesz? Do przygotowania syropu potrzebujemy 2 główek czosnku przetartego przez praskę, soku wyciśniętego z 2 cytryn, 2 łyżek kurkumy, 6 łyżek miodu (najlepiej miodu manuka – ma najwięcej właściwości prozdrowotnych), 2 szklanek ciepłej wody (przegotowanej!).

Jak zrobić syrop? Wszystkie wymienione wyżej składniki łączymy w jednym naczyniu, dokładnie miksujemy, aby uzyskać gładką konsystencję. Następnie całość przelewamy do słoika, zakręcamy, odstawiamy na pełne 2 doby w chłodne oraz ciemne miejsce. Po tym czasie przecedzamy miksturę przez gazę (opcjonalne sitko lub tetrę), zlewając syrop do butelki lub słoiczków. Syrop przechowuj koniecznie w lodówce!

Jak dawkować syrop z czosnku?

Syrop z czosnku jest dla większości osób bezpieczny i można go podawać nawet dzieciom – chociaż ograniczeniem jest w tym przypadku wiek, ze względu na zawartość miodu (nie wolno podawać miodu dzieciom poniżej 1 roku życia, gdyż może wystąpić botulizm niemowlęcy lub reakcja uczuleniowa na miód). Zdrowe osoby dorosłe mogą przyjmować ok. 2 łyżki stołowe syropu dziennie, natomiast dzieci – 1 łyżeczkę. Należy przy tym pamiętać, że syropu nie można stosować na pusty żołądek.

Ostry smak syropu można złagodzić, spożywając miksturę nie na łyżce, ale jako dodatek do napoju lub dressingu do sałatek. Można też dodać nieco więcej miodu lub cytryny, ale nieco zneutralizować wyrazisty smak czosnku, który nie każdemu odpowiada.