Miód manuka – najzdrowszy miód na świecie?

Miód manuka - najcenniejszy miód na świecie

Miód manuka nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Nie bez powodu! Zabija wiele bakterii, hamuje rozwój niektórych wirusów, działa przeciwnowotworowo. Co jeszcze sprawia, że miód manuka uznawany jest za najlepszy miód na świecie? Sprawdzamy.

Najcenniejszy miód na świecie

Smaczny i odżywczy miód manuka z Nowej Zelandii robi od jakiegoś czasu furorę wśród osób interesujących się naturalnymi sposobami na poprawę kondycji organizmu. Jak się okazuje, miód ten jest niezwykły i znacznie różni się od miodów nam znanych, europejskich. Może być wytwarzany tylko na terenach Nowej Zelandii, która jest obszarem najmniej dotkniętym przez człowieka – przez co wartość pozyskanego tam propolisu z krzewów manuka jest największa.

W latach 80. ubiegłego wieku świat dowiedział się o przeciwbakteryjnych właściwościach miodu manuka za sprawą nowozelandzkiego naukowca. Dzisiaj znamy szereg innych prozdrowotnych właściwości tego produktu i jest on uznawany za jeden z najlepszych superfoods, jakie są dostępne na rynku.

Miód jako naturalny antybiotyk

O tym, że miody stanowią swego rodzaju naturalne antybiotyki, nie trzeba dzisiaj nikogo przekonywać. Jednak nie każdy miód ma równie skuteczne działanie przeciwbakteryjne – istnieją miody działające silnie na nasz organizm oraz takie, których działanie jest słabsze. W każdym przypadku warto spożywać miód dla ogólnego wzmocnienia kondycji organizmu, zwłaszcza w okresie przeziębień czy grypy, a także we wspomaganiu leczenia zapalenia gardła i anginy, ponieważ miody wykazują aktywność przeciwbakteryjną, co wynika z wysokiego stężenia nadtlenku wodoru, węglowodanów oraz z niskiego pH. Badania naukowe potwierdzają ponadto, że regularne spożywanie miodu zwiększa odpowiedź immunologiczną organizmu. Niemal każdy miód będzie działał (w mniejszym lub większym stopniu) antyoksydacyjnie, przeciwmiażdżycowo i przeciwzapalnie. Da także inne korzyści, takie jak obniżenie ciśnienia krwi, ochrona wątroby, ochrona błony śluzowej żołądka i jelit, hamowanie hematopoezy czy poprawienie właściwości krwi.

Miód manuka – nadzwyczajne właściwości

Jak już wspomnieliśmy, praktycznie każdy miód da nam wiele dobrego, jeżeli będzie spożywany regularnie. Co zatem wyróżnia manukę spośród innych miodów? Największą zaletą miodu manuka jest bardzo wysokie stężenie methyloglyoxalu (MGO), któremu wtóruje leptozyna. Obie te substancje sprawia, że miód manuka ma bardzo silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, a także przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Składników tych w miodzie manuka może być o wiele więcej niż w innych miodach. Dla porównania, w miodach europejskich MGO jest do 10 mg/kg. W miodzie manuka może być go od 30 do nawet 1000 mg/kg! A im wyższy jest parametr MGO, tym lepsza jest jakość produktu (tym działa on silniej prozdrowotnie na nasz organizm). Wraz z rosnącą wartością MGO rośnie także cena miodu – z tego powodu miód manuka ma wysoką cenę (najwyższą cenę mają miody MGO 550+ pochodzące z Nowej Zelandii – mają bowiem najwięcej składnika aktywnego, a więc działają najskuteczniej). Ponadto miód manuka zawiera wiele kwasów fenolowych i flawonoidów, które mają działanie przeciwutleniające – mogą więc działać profilaktycznie przeciwko nowotworom. Najnowsze badania pokazują ponadto, że miód manuka może być poważnym sojusznikiem w walce z mukowiscydozą (działa bowiem na lekooporne bakterie).

Miód manuka na schorzenia dermatologiczne

Okazuje się, że miód manuka stosowany zewnętrznie, może znacznie poprawić kondycję skóry. Nic więc dziwnego, że stał się on składnikiem wielu kremów i maści dermatologicznych – działa bowiem przeciwko drobnoustrojom, przyspiesza gojenie się ran, ogranicza powstającą bliznę, usuwa stany zapalne i leczy owrzodzenia. Ma również zastosowanie w leczeniu atopowego zapalenia skóry, trądziku czy regeneracji dermy. Dodatkowo maseczka z miodu manuka pobudza produkcję włókien kolagenowych i przyspiesza usuwanie martwych komórek, przez co regularne stosowanie może działać przeciwstarzeniowo na skórę.

Miód manuka na choroby układu pokarmowego

Istnieje wiele publikacji na temat możliwości wykorzystania miodu manuka w leczeniu chorób wewnętrznych, z czego ogromną liczbę stanowią rozważania o działaniu tego produktu na układ pokarmowy. Okazuje się, że miód manuka może być skutecznym środkiem w leczeniu wrzodów żołądka, refluksu u nadkwasoty. Ma też swoje zastosowanie w przypadku stanów zapalnych: śluzówki, błony śluzowej żołądka czy jamy ustnej i bakteryjnego zakażenia przewodu pokarmowego. Manuka hamuje także biegunkę, działa łagodząco na stan zapalny jelit, zmniejsza wzdęcia okrężnicy. Aby jednak doszło do wymienionych działań, miód musi być prawidłowo spożyty doustnie: nie należy go rozcieńczać z wodą, tylko spożywać w pierwotnej formie (ok. 2-3 łyżeczki na czczo), po czym przez ok. 30 minut powinniśmy się powstrzymać od jedzenia i picia.

Czy są przeciwwskazania do jedzenia manuki?

Miód manuka nie powinien być podawany dzieciom do momentu ukończenia pierwszego roku życia, osobom cierpiącym na cukrzycę (spożywanie miodu należy omówić z diabetologiem), a także osobom, które są uczulone na produkty pszczele. Miód manuka jest bezpieczny w ciąży.