Suplementacja witamin – o czym należy pamiętać?
Na rynku pojawia się coraz więcej preparatów multiwitaminowych, które reklamowane są jako idealne na wzmocnienie odporności. Czy jednak warto po nie sięgać? Nie koniecznie. Suplementy, które mają w składzie kompleksy witaminowe, nie zawsze są dobre. Większość potrzebnych witamin przyjmujemy bowiem z jedzeniem, a ich przedawkowanie może doprowadzić do pogorszenia samopoczucia. Zanim więc sięgniesz po suplementy witaminowe, wybierz się do lekarza rodzinnego, by sprawdzić poziom niedoborów – proste badanie laboratoryjne pozwoli określić, które witaminy powinieneś przyjmować i w jakiej dawce.
Suplementy na jesień – po jakie warto sięgać mimo wszystko?
W 2018 roku Mariangela Rondanelli wraz z zespołem wydał artykuł, który był podsumowaniem analizy metadanych na temat suplementacji w celu zwiększenia odporności. Badanie to całkiem zmieniło pogląd na to, jakie suplementy na jesień warto stosować i to, jakie witaminy i minerały mają wpływ na podniesienie odporności i skrócenie okresu choroby.
Witamina C – na odporność?
Najczęściej zalecaną witaminą na podniesienie odporności jest witamina C. Jednak, jak wykazało wspomniane wcześniej badanie, przyjmowanie witaminy C w czasie trwania choroby jest nieskuteczne w walce z nią. Natomiast regularna jej suplementacja skracała czas trwania choroby o 8% u dorosłych i 14% u dzieci, a także osłabiała nasilenie objawów. Dlatego też mimo wszystko warto od początku jesieni przyjmować suplementy z witaminą C.
Witamina D – zadbaj o siebie holistycznie
Niedobory witaminy D w naszej szerokości geograficznej są na porządku dziennym. Dlatego warto regularnie sprawdzać jej poziom. Natomiast od października do kwietnia zaleca się jej regularne przyjmowanie, z powodu zmniejszenia ilości słońca. Badanie Rondanelliego wykazało również, że regularna suplementacja witaminy D przyczynia się do wzmocnienia odporności i ochrony przed przeziębieniem. Podniesienie poziomu tej witaminy we krwi przyczynia się także do unikania chandry jesiennej oraz łagodzi uczucie zmęczenia. Warto pamiętać, że witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego najlepiej przyjmować ją w trakcie posiłku, który takowe zawiera.
Cynk i echinacea – w walce z chorobą
Badanie, o którym wspominaliśmy, wzięło także pod lupę suplementy z cynkiem i echinaceą, czyli jeżówką. W przypadku cynku wyniki są zaskakujące. Regularna jego suplementacja pozwala na skrócenie czasu przeziębienia o 33%. Natomiast przyjęcie go w ciągu 24 godziny od wystąpienia pierwszych objawów, będzie je łagodzić. W przypadku jeżówki przyjmowanie preparatów z wyciągiem z niej przez 4 miesiące było korzystne zarówno w podnoszeniu odporności, jak i w leczeniu przeziębienia.
Wpis gościnny