Dieta kopenhaska – jadłospis, efekty, opinie

by:

Dieta

10 kg mniej w 2 tygodnie – brzmi jak obietnica bez pokrycia? Tak rzekomo działa prawidłowo stosowana dieta kopenhaska. Czy jest zdrowa? Jakie są efekty i opinie na jej temat? Sprawdzamy fakty i prezentujemy pełny jadłospis.

Co to jest dieta kopenhaska?

Dieta kopenhaska to bardzo wymagający i restrykcyjny sposób odchudzania. Trwa zaledwie 13 dni i obiecuje utratę do 10 kg. Czy to możliwe do osiągnięcia w tak krótkim czasie? Co z efektem jo-jo? O tym piszemy w dalszej części artykułu, a tymczasem wyjaśnijmy zasady diety.

Dieta kopenhaska ma z góry ustalony jadłospis, którego należy ściśle się trzymać. Nie jest to dieta ani pełnowartościowa, ani urozmaicona – zalicza się ją do diet szkodliwych, wyniszczających, prowadzących do niedoborów.

Produktami zakazanymi na diecie kopenhaskiej są wszelkie zboża, alkohole, słodycze i słone przekąski. Dieta trwa 13 dni i w tym czasie należy przestrzegać dokładnie godzin oraz składu posiłków. Jemy tylko 3 razy na dobę w schemacie, jak poniżej:

  • 8:00-9:00 – śniadanie złożone z kubka czarnej kawy z kostką cukru (czasami dopuszczalna jest grzanka);
  • 12:00-14:00 – podstawą są jajka lub mięso (można mieszać kolacje z obiadami – stosować naprzemiennie, ale tylko w obrębie jednego dnia);
  • 18:00 – kolacja – podstawą są jajka lub mięso, w zależności od tego, co zostało zjedzone na obiad.

Poza mieszaniem posiłków z kolacji na obiad i odwrotnie (ale tylko w obrębie jednego dnia) nie możemy wprowadzać żadnych modyfikacji. Jeśli dojdzie do zmiany, niestety konieczne jest rozpoczęcie diety od nowa, ponieważ ta nie da już efektów. Co ważne, kolejną dietę można rozpocząć dopiero po minimum 3 miesiącach, a jeśli powtarzamy całą dietę (już zakończyliśmy z powodzeniem jedną próbę), jest taka możliwość dopiero po 2 latach, ponieważ dieta kopenhaska działa wyniszczająco na nasz organizm i przy częstszym stosowaniu może być bardzo groźna.

Dieta kopenhaska – jadłospis na 13 dni

Istnieje kilka odmian diety kopenhaskiej, ale skupimy się na najpopularniejszym jadłospisie. Prezentuje się on, jak poniżej. Zachęcamy także do pobierania za darmo pełnego jadłospisu diety kopenhaskiej w PDF do druku: https://drive.google.com/file/d/1t5PywgOnjX0LoF7MmtBicUo5_U0-k_Gj/view?usp=sharing

Dieta kopenhaska - jadłospis do wydrukowania
Dieta kopenhaska – jadłospis do wydrukowania

Dzień 1 i 8

  • Śniadanie: kubek kawy z jedną kostką cukru.
  • Obiad: 2 jajka kurze ugotowane na twardo, szklanka gotowanego szpinaku, pomidor.
  • Kolacja: 1 duży befsztyk wołowy (ok. 200 g), 3 duże liście sałaty skropione olejem i cytryną.

Dzień 2 i 9

  • Śniadanie: kubek kawy z jedną kostką cukru.
  • Obiad: 1 duży befsztyk wołowy (ok. 200 g), 3 duże liście sałaty skropione olejem i cytryną, świeży owoc (duże jabłko lub grejpfrut).
  • Kolacja: Plaster chudej szynki (najlepiej z indyka), 3 szklanki jogurtu naturalnego.

Dzień 3 i 10

  • Śniadanie: kubek kawy z jedną kostką cukru.
  • Obiad: 2 jajka kurze ugotowane na twardo, szklanka gotowanego szpinaku, pomidor, świeży owoc (duże jabłko lub grejpfrut).
  • Kolacja: Plaster chudej szynki (najlepiej z indyka), 2 jajka na twardo, 3 liście sałaty skropionej cytryną i olejem.

Dzień 4 i 11

  • Śniadanie: kubek kawy z jedną kostką cukru.
  • Obiad: 100 g chudego twarogu, 2 jajka na twardo, 1 tarta marchewka.
  • Kolacja: 3 szklanki jogurtu naturalnego i sałatka owocowa.

Dzień 5 i 12

  • Śniadanie: 1 tarta marchew z dodatkiem cytryny.
  • Obiad: duża porcja chudej ryby (dorsza lub pstrąga) przyrządzonej w piekarniku.
  • Kolacja: 1 duży befsztyk wołowy (ok. 200 g), 4 różyczki gotowanych na parze brokuł, 3 duże liście sałaty.

Dzień 6 i 13

  • Śniadanie: kubek kawy z jedną kostką cukru i grzanka.
  • Obiad: duża porcja kurczaka (ok. 700 g) gotowanego na parze, 3 liście sałaty skropionej cytryną i olejem.
  • Kolacja: 2 jajka ugotowane na twardo, 1 duża starta marchewka.

Dzień 7

  • Śniadanie: kubek kawy bez cukru.
  • Obiad: porcja chudego mięsa (najlepiej z indyka), grillowanego.
  • Kolacja: nic.

Dieta kopenhaska – ile można schudnąć?

Dieta kopenhaska daje efekty – zwykle jest to 4-10 kg mniej (więcej schudną osoby o większej masie wyjściowej). Ostateczny wynik zależny jest od tego, jak restrykcyjnie stosowaliśmy dietę, jaki mamy styl życia i czy prowadzimy aktywności, jakie mamy tempo przemiany materii i czy już wcześniej stosowaliśmy diety tak restrykcyjne i wyniszczające (jak np. dieta norweska albo militarna).

Efekty stosowania diety kopenhaskiej – opinie

Poniżej zamieszczamy opinii o diecie kopenhaskiej, zamieszczonych przez osoby, które zdecydowały się na jej przeprowadzenie.

Dieta kopenhaska - opinie, efekty
Dieta kopenhaska – opinie, efekty

Jak widać, kobiety, które stosowały dietę kopenhaską potwierdzają, że dieta działa i można dużo schudnąć, niestety wiele z nich spotkało się z efektem jo-jo…

Czy można uniknąć efektu jo-jo po tej diecie?

Niestety przy tak restrykcyjnej diecie uwzględniającej zaledwie 700 kcal na dobę, bardzo trudno o efekt jo-jo po jej zakończeniu, czego dowodzą chociażby opinie na różnych forach i blogach. Jeśli liczysz, że po jej zakończeniu wrócisz do starych nawyków, niestety niemal pewnym jest, że utracone kilogramy powrócą. Można jednak ten niekorzystny efekt zminimalizować, przechodząc na dietę 1000 kcal po zakończeniu diety kopenhaskiej – przynajmniej na tydzień, aby organizm powoli wracał do normy. Niestety to nadal bardzo mało, więc należy stopniowo zwiększać ilość kalorii – ważne, aby nie robić tego gwałtowanie. A więc załóżmy, że dieta kopenhaska trwa niecałe 2 tygodnie, dieta 1000 kcal – 1 tydzień, następnie dieta 1500 kcal – 2 tygodnie. Dopiero po tym czasie przejście na standardową dietę 2000-2500 kcal nie powinno oznaczać efektu jo-jo.

Dieta kopenhaska – przepisy

Poniżej przedstawiamy kilka ciekawych przepisów, które można zastosować w jednym z wariantów diety kopenhaskiej.

  1. Przepis na befsztyk z polędwicy wołowej

Befsztyk pojawia się w dniu: 1, 5, 8, 9 i 12.

Do jego przyrządzenia potrzebujesz 200 g polędwicy, 1 cytrynę, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie, oliwę z oliwek.

Przygotowanie: umyj i osusz mięso ręcznikiem papierowym. Wytnij żyły, kawałki tłuszczu oraz ścięgna, a następnie przekrój porcję na pół. Do niewielkiej miseczki wyciśnij sok z 1 cytryny, dodaj wszystkie przyprawy, wymieszaj i taką marynatą nacieraj mięso po każdej stronie. Kolejny krok to rozbicie befsztyka. Przygotowane mięso wkładany na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni 2 krople oliwy i smażymy polędwicę z obu stron przez kilka minut. 3 minuty – polędwica będzie krwista; 4-5 minut – średnio wysmażona; 7-8 minut – dobrze wysmażona. Po smażeniu przykryj jeszcze na chwilę patelnię papierem śniadaniowym (lub do pieczenia) i pozwól mięsu „odpocząć” – dzięki temu nie będzie suche.

  1. Ryba na parze (pstrąg, dorsz, sola)

Ryba pojawia się w dniu: 5 i 12.

Do jej przyrządzenia potrzebujesz 300 g wybranej ryby (pstrąg, dorsz lub sola), 1 cytrynę, pieprz, tymianek, oliwę z oliwek oraz zioła prowansalskie.

Przygotowanie: rybę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i posmaruj oliwą z oliwek. Następnie posyp przyprawami (ale nie używaj soli). Tak przygotowaną rybę wkładamy do naczynia do gotowania na parze. Ryba będzie gotowa po ok. 15 minutach. Po wyjęciu na talerz, warto polać ją sokiem z cytryny. Gotowe!

  1. Pierś z kurczaka w sosie własnym

Chude mięso (kurczak lub indyk) pojawia się w dniu: 6 i 13.

Do przyrządzenia potrawy potrzebujesz 200 g fileta drobiowego (lub z indyka), pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, oliwę z oliwek, tymianek. Mięso myjemy, osuszamy, odkrawamy wszelkie skórki i żyłki. Kroimy na plastry, posypujemy przyprawami. Na patelnię wlewamy 2 krople oliwy i gdy tłuszcz się rozgrzeje, możemy ułożyć na patelni pierś z kurczaka. Smażymy kilka minut, po czym wylewamy wodę i przykrywamy patelnię. Dusimy tak mięso jeszcze kilka minut.

  1. Sałatka ze szpinakiem i pomidorami

Szpinak i pomidor pojawiają się w dniu: 1 i 8.

Potrzebujemy 100 g szpinaku, 1 pomidor, 2 jajka ugotowane na twardo, ząbek czosnku, tymianek.

Przygotowanie: na patelnię wlewamy trochę wody, wrzucamy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy potrawę pod przykryciem przez kilka minut. Po tym czasie odkrywamy pokrywkę i czekamy, aż woda odparuje. Do tak przyrządzonego szpinaku dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora oraz ugotowane jajka. Gotowe!

Dieta kopenhaska a szkodliwość dla zdrowia

W mediach czytamy wiele na temat skuteczności diety kopenhaskiej, jednak nie wszyscy mówią otwarcie o jej szkodliwości, która jest niepodważalnym faktem. To dieta powodująca wyniszczenie organizmu i wiele skutków ubocznych. To nie tylko dieta bardzo niskokaloryczna, ale i uboga w witaminy i węglowodany. W trakcie jej trwania radykalnie spada energia, mamy uczucie wilczego głodu, pojawiają się zawroty głowy i rozdrażnienie. To wszystko z powodu niedoborów składników odżywczych.

Przeciwwskazania do stosowania diety kopenhaskiej

Dieta kopenhaska ze względu na swoją szkodliwość, raczej nie powinna być stosowana, ale jeśli już są ku temu poważne powody, osoba odchudzająca się powinna być zdrowa. W przypadku jakichkolwiek problemów zdrowotnych czy chorób przewlekłych, niezbędna jest konsultacja z lekarzem, aby upewnić się, czy taka dieta nie wyrządzi nam poważnych szkód i nie skończy się katastrofą zdrowotną. Przeciwwskazaniami do stosowania diety kopenhaskiej są np. problemy żołądkowe, choroby nerek, schorzenia układu sercowo-naczyniowego (np. miażdżyca), osteoporoza, cukrzyca, praca fizyczna.

Szczególnie niebezpieczne może okazać się stosowanie diety kopenhaskiej przez cukrzyków, ponieważ duże przerwy między posiłkami prowadzą do gwałtownych spadków poziomu cukru. Dieta ta ponadto ogromnie obciąża serce i nerki, ponieważ występuje wzmożona ilość mocznika w organizmie oraz kreatyniny. Menu diety kopenhaskiej nie uwzględnia też zbyt wiele wapnia – to negatywnie wpływa na kości.

Zalety i wady diety kopenhaskiej

Zaletą diety jest krótki czas trwania – przez 13 dni da się przestrzegać nawet najbardziej restrykcyjnej diety. Dla wielu osób właśnie tak krótki czas trwania jest podstawowym argumentem za stosowaniem diety kopenhaskiej. Niestety na tym kończą się jej zalety – wad jest o wiele więcej. Dieta kopenhaska nie ma nic wspólnego z zasadami zdrowego odżywiania, nie uczy tego, jak zmieniać nawyki żywieniowe. Liczba kalorii dostarczanych na tej diecie jest zdecydowanie niższa niż zapotrzebowanie organizmu – a więc nie wystarczają one nawet na pokrycie podstawowych procesów życiowych, jak np. bicie serca, czy utrzymywanie ciepłoty. To może skutkować spowolnieniem metabolizmu, szybkim efektem jo-jo. Dieta nie zawiera zbyt wiele błonnika pokarmowego, co z kolei prowadzi do zaparć. Osoby stosujące dietę kopenhaską skarżą się nierzadko na bóle głowy, zmęczenie, rozdrażnienie, a nawet omdlenia. Lekarze są zatem zgodni, co do tej diety: jest ona szkodliwa i nie poleci jej nikt, kto choć trochę zdaje sobie sprawę z konsekwencji zdrowotnych, jakie mogą pojawić się po jej stosowaniu. To droga na skróty w odchudzaniu, która może nas wiele kosztować.

Bibliografia

  • Całyniuk B. i in., Ocena jakościowa i ilościowa diet odchudzających stosowanych przez autorki blogów, Probl Hig Epidemiol 2012, 93(2): 399-407.
  • Jarosz, M., Rychlik, E., Stoś, K., Wierzejska, R., Wojtasik, A., Charzewska, J., Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia 2017.
  • Klimaszewska K., Stanisławska M., Wpływ środowiska i mediów na nawyki żywieniowe uczennic szkół ponadgimnazjalnych, w: Wybrane choroby cywilizacyjne XXI wieku, tom II, pod red. Kowalska K. i in., Białystok 2016.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *