Dieta dr Dąbrowskiej – jak wspomaga odporność i walkę z infekcjami?

Odporność organizmu

Dieta to sposób na redukcję wagi, pozbycie się nadmiaru tłuszczu, a także lepsze samopoczucie i większą wydajność organizmu. Dieta dr Dąbrowskiej, zwana inaczej postem warzywno-owocowym, mimo ograniczonego jadłospisu, potrafi zdziałać cuda. Przeczytaj jak dieta dr Dąbrowskiej pomaga walczyć z infekcjami i wspomaga odporność.

Skąd się wzięła dieta dr Dąbrowskiej?

Nazwa tej diety wywodzi się od nazwiska jej twórczyni – dr med. Ewy Dąbrowskiej. To wieloletni pracownik Akademii Medycznej w Gdańsku, z dużą wiedzą i zawodowym doświadczeniem klinicznym. Jest ona autorką popularnej od lat diety owocowo-warzywnej.

Opracowanie kuracji zostało sprowokowane obserwacją pacjenta dr Dąbrowskiej, który jedząc marchewkę i pijąc wodę, chudł, a jego wyniki badań poprawiały się.

Ta dieta ma zdolność skutecznego oczyszczania organizmu z toksyn i jest pewnego rodzaju postem. Wpływa pozytywnie na wszystkie układy organizmu, także układ odpornościowy, dlatego jest skutecznym narzędziem profilaktyki zdrowotnej. Dzięki warzywno-owocowej diecie rzadziej i mniej dokuczliwie chorujemy i szybciej zwalczamy wszelkie infekcje.

Co więcej, ta dieta jest skuteczna od pierwszych dni stosowania – już zaledwie po 3 dniach postu regeneruje się układ immunologiczny i to nawet w całości.

Sama dieta Dąbrowskiej jest zdrowa chociażby dlatego, że owoce i warzywa zawierają w sobie szereg związków wzmacniających odporność. Polecana jest szczególnie w cukrzycy, nadciśnieniu czy chorobach układu krążenia. Jakie są główne założenia diety dr Dąbrowskiej?

Na czym polega post warzywno-owocowy?

Kuracja opracowana przez dr Ewę Dąbrowską przebiega według kilku etapów:

  1. etap przygotowania – wszystko zaczyna się od etapu przygotowania polegającego na eliminacji mięsa oraz kawy

  2. etap postu – dieta warzywno-owocowa, której powinna towarzyszyć aktywność ruchowa

  3. etap wyjścia z postu – przejście od postu do pełnowartościowej diety

  4. etap normalnej diety – powrót do pełnowartościowego żywienia, wspomaganego aktywnością fizyczną (z praktykowaniem okresowych postów).

Trzeba jednak zaznaczyć, że post owocowo-warzywny to nie jest przede wszystkim dieta odchudzająca. Owszem, towarzyszy jej redukcja wagi, ale głównym zadaniem jest kuracja oczyszczająco-normalizująca.

W szczegółowym planie diety schemat zakłada okres od kilku dni do kilku tygodni, kiedy prowadzona jest dieta oparta na nisko skrobiowych warzywach:

  • korzeniowych – marchew, pietruszka, rzodkiewka, burak, seler

  • cebulowych – cebula, czosnek, por

  • psiankowych – pomidor, papryka

  • kapustnych – kapusta, kalafior, brokuł, kiełki, jarmuż

  • dyniowatych – dynia, kabaczek, ogórek

  • liściastych – sałaty, zioła, natka pietruszki.

Do tego warto dorzucić niewielkie ilości niskocukrowych owoców:

  • jabłka

  • cytryny

  • grejpfruty

  • jagody.

Powyższe warzywa i owoce najlepiej jeść na surowo w postaci koktajli i surówek lub zup przyprawianych ziołami, warzyw pieczonych i duszonych. Warto wspomagać dietę piciem wody, soków owocowych i warzywnych lub herbat owocowych, ziołowych, kompotów bez dodatku cukru. W czasie postu nie można spożywać innych pokarmów i napojów – np. chleba, olejów, nabiału, kawy, mocnej herbaty. Należy również zrezygnować z picia alkoholu i palenia tytoniu.

Przeczytaj także: Post Daniela - zasady i efekty diety

Wpływ diety Dąbrowskiej na układ odpornościowy

Odporność sprawia, że do organizmu nie dostają się wirusy. Osłabiają ją przede wszystkim brak snu, stres, brak słońca i witaminy D, brak ruchu, a także źle dobrana dieta. Za odporność odpowiadają również mitochondria. Jeśli są one słabe, organizm zmaga się z chronicznym zmęczeniem, cukrzycą, nadciśnieniem, chorobami układu krążenia i obniżoną odpornością. Ich sprawność można poprawić między innymi odpowiednią dietą. Dlatego to, co jemy, ma tak duże znaczenie. Nawet, jeśli mówimy o specjalnie skomponowanej diecie redukcyjnej, warto ją rozważyć, bo może ona przynosić dużo korzyści.

Post warzywno-owocowy dr Dąbrowskiej to zdrowa dieta, także za sprawą licznych bioaktywnych związków zwiększających odporność. Należą do nich:

  • witaminy

  • minerały

  • probiotyki

  • polifenole.

Najczęściej już od momentu rozpoczęcia diety dr Dąbrowskiej odporność organizmu jest tak wysoka, że oznacza brak wszelkich infekcji czy stanów zapalnych. Chcąc zapobiegać infekcjom i dbać o odporność, powinno się przede wszystkim wykluczać cukier prosty z codziennej diety, a zwiększać spożycie roślin o właściwościach przeciwbakteryjnych – zawierających witaminę C i siarkę bezpośrednio zabijającą bakterie. Wśród wskazanych do spożycia produktów są więc:

  • cebula

  • czosnek

  • kapusta – przede wszystkim kiszona

  • jarmuż

  • imbir

  • oregano

  • kurkuma.

Jak dieta dr Dąbrowskiej pomaga w walce z infekcjami?

W przypadku chorób, najczęściej organizm nie wysyła sygnałów o głodzie. Z tego względu w czasie infekcji, np. przeziębienia, bardzo ważne jest picie wody, soków i dostarczanie do organizmu wszelkich innych odżywczych płynów.

Kiedy dochodzi do infekcji, a w ciele wirusy ukryte w naszych komórkach sieją spustoszenie, tzw. limfocyty NK – białe krwinki – zobligowane są do natychmiastowej reakcji i walki z chorobą. Stosując dietę owocowo-warzywną, już po około dwóch tygodniach ilość dobrych komórek NK we krwi znacznie się zwiększa.

Dieta dr Dąbrowskiej – zalety

Post warzywno-owocowy to zatem sposób na poprawienie sprawności mitochodriów odpowiedzialnych za odporność organizmu. Jednocześnie prowadzi do samozniszczenia wirusów wewnątrz komórek, które nie dają o sobie znać w postaci konkretnych objawów.

Jak każda inna dieta, ma ona za zadanie także wyszczuplenie, odmłodzenie, obniżenie poziomu cholesterolu, cukru we krwi, zmniejsza stany zapalne i redukuje nadciśnienie. Pełna kuracja daje widoczne i długofalowe efekty, a co istotne, nie powoduje efektu jojo.

Omawiana dieta oczyszcza organizm z toksyn i wycisza stany zapalne. Ponadto potrafi odwracać przewlekłe choroby cywilizacyjne – cukrzycę typu II, nadciśnienie, zakrzepicę, chorobę niedokrwienną serca i zaburzenia lipidowe.

Ważną rolą postu warzywno-owocowego jest detoksykacja, czyli terapia oczyszczająca organizm z toksyn.

Co trzeba wiedzieć o diecie dr. Dąbrowskiej?

Ponieważ dieta warzywno-owocowa prowadzi do zwiększenia limfocytów we krwi, można na początku stosowania tej diety zauważyć różne na pozór niepokojące objawy. Należą do nich:

  • opryszczka

  • półpasiec

  • rumień skórny typowy dla boreliozy

  • objawy grypopodobne

  • krótkotrwała gorączka.

Nie jest to jednak powód do niepokoju. W ten sposób organizm potwierdza, że walczy z wirusami, które wcześniej, ukryte w ciele, nie dawały o sobie znać i nie powodowały widocznych objawów ani chorób.

Skuteczność diety podwyższa aktywność fizyczna. Wśród polecanych czynności i dyscyplin są: pływanie, gimnastyka, nordic walking oraz umiarkowane ćwiczenia siłowe.

Dieta dr Dąbrowskiej jest dedykowana nie tylko osobom ze schorzeniami i obniżoną odpornością lub chcącym redukować masę, ale nadaje się także dla osób z niedowagą. Po etapie postu masa ciała wraca do normy z okresu żywienia pełnowartościowego.

Nie każdy jednak, będąc na takiej diecie, będzie czuć się dobrze. Zwłaszcza na początkowym etapie mogą się pojawić bóle brzucha czy wzdęcia. Wówczas poleca się kilkudniową dietę w wersji z sokami i napojami lub warzywami gotowanymi. Nie mogą one jednak zastąpić całego etapu postu, bo nie wywołają spodziewanych korzystnych efektów.

Podsumowując, dieta dr Dąbrowskiej, nazywana inaczej postem warzywno-owocowym to skuteczna i sprawdzona metoda na utrzymanie odporności i walkę z infekcjami. Ponadto pozytywnie wpływają na nie także regularne ćwiczenia, świeża żywność – warzywa, owoce, zioła, najlepiej w różnych kolorach, bogate w witaminy, przeciwutleniacze i enzymy.