Tran – jak działa? Właściwości lecznicze tranu

Tran - właściwości, działanie, zastosowanie

Tran to bogate źródło kwasów omega-3, witaminy A oraz witaminy D, przez co bardzo korzystnie wpływa na pracę naszego mózgu, a także wzmacnia odporność. Jakie jeszcze działanie wykazuje tran? Jakie ma właściwości lecznicze? Sprawdzamy.

Czym jest tran?

Tran wykazuje całą gamę właściwości prozdrowotnych. Dzięki m.in. bardzo dużej zawartości zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega, a także witamin A i D, tran wpływa pozytywnie m.in. na nasz mózg oraz układ odpornościowy – zwłaszcza w okresie jesienno-zimowych zachorowań.

Tran jest koncentratem oleju z wątroby dorsza atlantyckiego (nie rekina czy halibuta!) lub z innym ryb z gatunku dorszowatych. Zawiera on prawdziwie unikalną kompozycję nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (w tym m.in. EPA i DHA), a także omega-6 oraz witamin A i D. Wszystkie te składniki są niezwykle ważne dla prawidłowej pracy naszego organizmu, zwłaszcza w okresie wzrostu.

Tran występuje w postaci płynnej lub w kapsułkach. Zaleca się przyjmowanie go w kapsułkach. Jedna dawka zawiera średnio 300-1250 j.n. witaminy A, zatem zwykle 2 kapsułki pokrywają dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę (zapotrzebowanie dzienne osób dorosłych na witaminę A wynosi ok. 800 j.m.). Podobnie sytuacja ma się z witaminą D3 – jedna kapsułka może zawierać 30-125 j.m., a dzienne zapotrzebowanie wynosi 200 j.m.

Tran – dla kogo? Wskazania i przeciwwskazania

Tran mogą zażywać praktycznie wszyscy, chyba że występują szczególne przeciwwskazania. Przykładem jest np. okres ciąży – często tran nie jest wskazany ze względu na dużą zawartość witaminy A – ta z kolei, jeśli występuje w dużych dawkach – może doprowadzić do uszkodzenia płodu. Wyjątkiem mogą być też dzieci – np. tran tradycyjny przeznaczony jest dla dzieci dopiero po ukończeniu 4. roku życia, natomiast są też dostępne produkty z tranem, dedykowane małym dzieciom – np. po ukończeniu 6 miesiąca życia.

Tranu nie powinny także przyjmować osoby z hiperkalcemią, kamicą nerkową, osoby stosujące silne leki przeciwzakrzepowe albo preparaty, które już zawierają witaminę A lub/i D.

Należy pamiętać, że tranu (i większości innych suplementów) nie można przyjmować podczas antybiotykoterapii.

Tran najbardziej jest wskazany dzieciom i młodzieży w okresie wzrostu, ponieważ w tej grupie wiekowej występuje zwiększone zapotrzebowanie m.in. na witaminę D czy kwasy omega. Podobnie jest w przypadku osób starszych, a także żyjących w stresie lub nadużywających alkoholu/palących papierosy.

Jakie właściwości ma tran?

Tran niezaprzeczalnie warto spożywać, jeżeli nie występują przeciwwskazania. Poniższa grafika doskonale pokazuje, jakie działanie mają jego poszczególne składniki, a pod nią przedstawiamy kolejno najważniejsze właściwości tranu.

Tran - jak działa? Właściwości
Tran - jak działa? Właściwości

1. Tran wzmacnia odporność

Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6 zawarte w tranie sprawiają, że organizm zyskuje budulec do produkcji hormonów przeciwzapalnych. Te natomiast mają ogromny wpływ na usprawnienie pracy układu odpornościowego.

W tranie znajduje się ponadto witamina A, która ma właściwości uszczelniające błony śluzowe oraz regenerujące je – dzięki czemu patogeny chorobotwórcze mają utrudnione zadanie, jeśli chodzi o przeniknięcie do organizmu. To szczególnie ważne w okresie największego ryzyka zachorowań na grypę, covid czy przeziębienie, gdyż jesienią/zimą błona śluzowa dróg oddechowych jest szczególnie narażona na kontakt z wirusami oraz bakteriami.

2. Tran poprawia pracę mózgu

Tran istotnie wpływa na funkcjonowanie naszego mózgu, za sprawą nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy te wpływają m.in. na kształtowanie się oraz pracę mózgu. Poprawiają jego ukrwienie, a także sprawiają, że przepływ bodźców między substancją szarą i białą jest lepszy. Z tych powodów tran jest polecany szczególnie dzieciom (aby mózg rozwijał się lepiej i aby dzieci nie miały problemów z koncentracją czy pamięcią) oraz osobom starszym (w celu minimalizowania ryzyka np. demencji). Co więcej, wykazano, że kobiety zażywające w ciąży odpowiednią ilość kwasów omega-3, rodzą większe oraz inteligentniejsze dzieci.

3. Tran poprawia pracę układu krwionośnego

W skład tranu wchodzą substancje, które skutecznie obniżają stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, a także poziom trójglicerydów oraz podwyższają stężenie dobrego cholesterolu HDL. Mowa znów o nienasyconych kwasach tłuszczowych omega. Za ich sprawą krzepliwość krwi jest obniżona, a więc jest mniejsze ryzyko, że wystąpią zakrzepy, choroba niedokrwienna serca czy miażdżyca. Co więcej, tran ma zdolność regulowania ciśnienia tętniczego krwi. Zawiera ponadto witaminę E – a ta wzmacnia ściany naczyń krwionośnych.

4. Tran wzmacnia kości

W tranie znajduje się witamina D, która m.in. bierze udział w procesach wapniowo-fosforowych w organizmie. Jej zadaniem jest m.in. ułatwianie przyswajania wapnia i fosforu przez organizm, zatem ma kluczowe znaczenie podczas kształtowania się kośćca i zębów (z tego powodu tran polecany jest dzieciom i młodzieży podczas okresu dojrzewania). Tran stosuje się także w profilaktyce krzywicy – ma bowiem zdolność pobudzania regeneracji, a także hamowania procesu niszczenia wszystkich tkanek.

U osób w wieku starszym, może natomiast zapobiec osteoporozie. Jednak w tej kwestii jest i druga strona medalu, ponieważ nadmiar tranu może doprowadzić do osteoporozy, za sprawą witaminy A, której duże dawki mogą spowodować rozrzedzanie się masy kostnej. Dlatego w przypadku osób starszych, lepiej przyjmować witaminę D w innej postaci, biorąc pod uwagę ryzyko rozwinięcia się osteoporozy przez dodawaną do tranu witaminę A.

5. Tran przeciwko nowotworom

Dowiedziono, że tran – a konkretniej kwasy omega-3 w nim zawarte – istotnie zmniejsza ryzyko wystąpienia raka piersi, jajników lub jelit. Ponadto sugeruje się, że spożywanie tranu podczas choroby nowotworowej, może zmniejszyć liczbę guzów, ich rozmiar, a także skłonność do przerzutów.

6. Tran w profilaktyce chorób oczu

Ponieważ w tranie znajduje się witamina A, produkt ten może być stosowany w profilaktyce wielu chorób oczu, np. zwyrodnieniu plamki żółtej czy kurzej ślepoty. Stosowanie tranu niweluje ponadto pieczenie i wysychanie spojówek, a także działa profilaktycznie przeciwko owrzodzeniu rogówki. Kwasy omega-3 natomiast, które znajdziemy w tranie, są jednym ze składników budulcowych siatkówki oka. Obecnie podejrzewa się, że dzieci niejedzące ryb są bardziej podatne na wady wzroku, a z kolei niedobór tych kwasów w diecie kobiety ciężarnej, może doprowadzić do retinopatii wcześniaków (co natomiast może prowadzić nawet do utraty wzroku).

7. Tran odżywia i nawilża skórę

Tran można stosować w celu poprawy stanu skóry. Okazuje się, że stosowany w kapsułkach, może działać odżywczo na skórę, zapobiegając jej wysychaniu czy nadmiernemu rogowaceniu (dzięki zawartości witaminy A). Dodatkowo ma swoje zastosowanie w leczeniu dermatologicznym. W aptekach dostępne są np. maści tranowe, które stosuje się na skórę w celu np. niwelowania początkowych stadiów odleżyn czy odmrożeń.