Ashwagandha na odchudzanie – działanie, stosowanie

Ashwagandha na odchudzanie

Popularność wspomagaczy na odchudzanie (suplementów, tabletek) sprawiła, że na rynku ciężko jest znaleźć preparaty, które naprawdę działają. Po co jednak szukać wśród sztucznych preparatów, skoro mamy do wyboru wiele skutecznych prosto z natury – i przy tym bezpiecznych? Takim środkiem może być np. Ashwagandha. Wiele osób zachwala ją jako skuteczny sposób na wspomaganie odchudzania. Czy rzeczywiście tak działa? Zobaczcie przegląd badań i możliwe efekty.

Czym jest ashwagandha?

Ashwagandha to zioło ajurwedyjskie pochodzące z Bliskiego Wschodu, Indii oraz kilku rejonów Afryki. Roślina ta jest znana także jako żeń-szeń indyjski oraz wiśnia zimowa. To zioło o szerokim zastosowaniu w lecznictwie – wykazuje bowiem wiele właściwości prozdrowotnych, przez co jest wykorzystywane nie tylko w ajurwedzie czy homeopatii, ale także w medycynie Afrykańskiej, Unani czy Siddha. Ashwagandha ma takie właściwości lecznicze, jak np. obniżanie poziomu lęki i stresu, wspomaganie leczenia depresji czy bezsenności, leczenie zaburzeń neurodegeneracyjnych, leczenie artretyzmu. Wzmacnia także układ odpornościowy. Ostatnio jednak coraz częściej mówi się o ashwagandzie w kontekście odchudzania. Co na ten temat mówią badania? Zobaczmy poniżej.

Ashwagandha na odchudzanie – w jaki sposób działa?

Ashwagandha może rzeczywiście być skuteczna w procesie odchudzania, gdyż jest pełna przeciwutleniaczy – a te wspomagają utratę wagi. Ponadto pomaga przekierować energię na proces spalania tłuszczu, co również sprzyja odchudzaniu. Roślina ta nie ma jednak bezpośredniego działania na utratę wagi, ale pomaga ją zgubić pośrednio – rozwiązują pewne przyczyny, które powodują trudności w odchudzaniu. Jakie są to przyczyny i jak ashwagandha rozwiązuje owe problemy? To m.in.:

  • osłabiona odporność organizmu – jeśli odporność jest obniżona, organizm kieruje sporą część energii na ochronę przeciwko patogenom i rozwojowi infekcji, przez co niewiele energii może zostać wykorzystane na spalanie tłuszczu. Ashwagandha wzmacnia układ immunologiczny i wspomaga odchudzanie poprzez przekierowanie większych ilości energii w proces odchudzania (1),

  • spowolniony metabolizm – to jeden z głównych problemów braku utraty wagi u wielu osób. Ahwagandha pozwala go rozwiązać, gdyż jest pełna przeciwutleniaczy, a te są kluczowe w przyspieszaniu metabolizmu, gdyż zmniejszają stan zapalny. Efektem jest lepsze spalanie tłuszczów w organizmie i skuteczniejsze odchudzanie (2),

  • nadmierny stres – jednym z powodów, dla których wiele osób nie może schudnąć, jest narażenie na przewlekły stres, w wyniku czego w organizmie dochodzi do stale podwyższonego poziomu kortyzolu – a ten skutecznie potrafi utrudnić spalanie tłuszczu, a nawet powoduje przyrost masy ciała (zwiększa głód i powoduje napady głodu). Ahwagandha ma udowodnione działanie obniżające poziom stresu i kortyzolu w organizmie, przez co pośrednio ogranicza zwiększony apetyt i ułatwia odchudzanie (3),

  • bezsenność – nieprawidłowy cykl snu również powiązany jest ze stresem, także ma podobny wpływ na masę ciała, jak narażenie na stres – powoduje większy poziom kortyzolu i napady głodu. Brak odpowiedniej ilości snu powoduje ponadto zaburzenia gospodarki hormonalnej, co również przekłada się na problemy z utratą wagi. Ashwagandha pomaga z kolei poprawić jakość snu, zmniejsza poziom lęku, a także poziom kortyzolu we krwi – to natomiast pomaga schudnąć (4),

  • niski poziom energii – brak energii to jeden z powodów, dla których rezygnujemy np. z wykonania całego treningu, co z kolei przekłada się na nieefektywne odchudzanie. Ashwagandha sprawia natomiast, że zyskujemy więcej energii, m.in. dlatego, że zawiera dużo żelaza – a to korzystnie wpływa na krążenie krwi. Roślina ta pozytywnie działa także na wydzielanie hormonów przez nadnercza oraz obniża stężenie kortyzolu w organizmie. Ostatecznie Ashwagandha jest niejako „wzmacniaczem energii”, dzięki czemu zyskujemy więcej energii do skutecznego treningu (5),

  • niedoczynność tarczycy – to kolejny powód, dla którego wiele osób ma problemy z utratą wagi. Niedoczynność tarczycy powoduje, że synteza hormonów tarczycy jest słabsza, co z kolei bezpośrednio wpływa na przemianę materii i wskazuje na większy przyrost masy ciała. Wg przeprowadzonych badań, suplementowanie średnio 600 mg preparatu ashwagandhy przez 8 tygodni u pacjentów z niedoczynnością tarczycy, przekłada się na poprawienie poziomów hormonów tarczy w organizmie i rozwiązuje w wielu przypadkach problem z nadmierną masą ciała (6).

Jak stosować Ashwagandhę na odchudzanie?

Ashwagandha to roślina o specyficznym zapachu i dość cierpkim smaku, dlatego nieco trudno przyjmować ją w postaci surowej. Większość osób stosuje Ashwagandhę wraz z mlekiem czy wodą lub dodając ją do smoothie – ponieważ wpływa to na poprawę smaku. Na rynku dostępnych jest jednak wiele preparatów z Ashwagandhą, których przyjmowanie jest wygodne – np. w postaci kapsułek czy tabletek. Przyjrzyjmy się zatem, jak stosować Ashwagandhę na odchudzanie, aby dała efekty – zarówno przy przyjmowaniu suplementów, jak i liści czy sproszkowanej rośliny w czystej postaci.

1. Liście Ashwagandhy i proszek na odchudzanie – jak stosować?

  • Zrywamy pęczek liści Ashwagandhy.

  • Oczyszczamy liście pod bieżącą, letnią wodą, dokładnie usuwając wszelkie zanieczyszczenia.

  • Układamy liście na ręczniku papierowym i pozostawiamy do wyschnięcia na słońcu (można też położyć je na desce do krojenia) – na 3-4 dni, aż staną się całkowicie suche.

  • Następnie mielimy liście – np. blenderem – aby uzyskać drobny proszek.

  • Takie świeżo sproszkowane liście Ashwagandhy spożywamy w ilości 1-2 łyżeczek, popijając je szklanką ciepłej wody lub mleka. Taką dawkę na odchudzanie można przyjmować do 2 razy dziennie. Aby spożywanie Ashwagandhy było przyjemniejsze, można dodać nieco miodu czy kardamonu (kardamon dodatkowo przyspieszy metabolizm, co również przełoży się na lepsze efekty w utracie wagi).

  • Proszek z liści Ashwagandhy można także zakupić gotowy w sklepie zielarskim – nie musimy samodzielnie suszyć i mielić liści.

  • Sproszkowaną Ashwagandhę można także dodać do szklanki gorącej wody i pozostawić na 10 minut do zaparzenia, po czym wypić cały wywar wraz z osadzonym na dnie szklanki proszkiem.

  • Proszek z Ashwagandhy można również dodać do gotującego się mleka z dodatkiem cynamonu i kardamonu oraz łyżeczki miodu. Gotujemy przez kilka minut i odstawiamy do ostygnięcia. Taki napój jest smaczny i skutecznie poprawia metabolizm. Najlepiej wypijać go po posiłkach – 2 razy dziennie.

2. Tabletki i kapsułki z Ashwagandhą na odchudzanie – jak stosować?

Jeśli chodzi o tabletki i kapsułki, należy stosować je zgodnie z zaleceniami producenta. Suplementy tego rodzaju należy z reguły przyjmować w ilości 1-2 tabletek dziennie, popijając je dużą ilością wody. Najlepiej przyjmować je po posiłkach. Warto przy tym uzgodnić z lekarzem stosowanie suplementów czy ich dawkowanie, aby uniknąć skutków ubocznych.

Stosowanie suplementów z Ashwagandhą na odchudzanie jest bardzo wygodne, ale według wielu opinii o wiele skuteczniejsze w odchudzaniu jest stosowanie proszku lub liści Ashwagandhy.

Ashwagandha – skutki uboczne

Ahwagandha jest rośliną, która daje masę korzyści przy naprawdę niewielu możliwych skutkach ubocznych, które dodatkowo nie są poważne. Według dostępnych badań, wśród skutków ubocznych stosowania Ashwagandhy wymienia się:

  • zawroty głowy,

  • uczucie ciężkości,

  • problemy z widzeniem

  • wyższy poziom testosteronu,

  • nadmierne wydzielanie soków żołądkowych.

Ashwagandha – przeciwwskazania do stosowania

Ze względu na brak badań na temat bezpieczeństwa stosowania w ciąży i podczas karmienia piersią, nie powinno się w tym okresie stosować Ashwagandhy. Podobnie roślina ta jest przeciwwskazana dla dzieci.

Innym przeciwwskazaniem do stosowania Ashwagandhy jest:

  • choroba autoimmunologiczna (np. RZS, Hashimoto, cukrzyca typu 1),

  • przyjmowanie niektórych leków (np. na regulację pracy tarczycy, ciśnienia krwi, poziomu cukru, a także leków zawierających barbiturany, środków uspokajających, przeciwlękowych, wpływających na poziom kortyzolu, rozrzedzających krew),

  • zaburzenia krzepnięcia krwi.

Bibliografia

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8397213/

  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6091842/

  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871210/

  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8462692/

  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22987912/

  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28829155/