Naturalne sposoby na odporność. Co jeść, żeby nie chorować?

by:

CiekawostkiZdrowie

Wzmacnianie odporności domowymi sposobami, czyli co jeść, aby nie chorować w sezonie grypowym? Jak zapobiec przeziębieniu codzienną dietą? Czy czosnek, cebula i inne produkty żywnościowe mogą zwiększać naszą odporność? Sprawdzamy! Poznajcie 8 produktów, które naturalnie poprawią odporność organizmu i ochronią go przed bakteriami, wirusami, grzybami i pasożytami.

Odporność organizmu – jak może być wzmacniana?

Odporność organizmu może być wzmacniana na wiele sposobów. Wyróżnia się np. szczepienia, stosowanie suplementów, regularną aktywność fizyczną oraz zdrową dietę. W dzisiejszym artykule skupimy się na ostatnim ze sposobów – a więc codziennej diecie wspierającej odporność organizmu. Za pomocą ziół, naparów, naturalnych syropów, kiszonek czy jogurtów, możemy istotnie wpłynąć na zwiększenie ochrony organizmu przed rozmaitymi chorobami i infekcjami – co jeszcze szczególnie ważne w dobie panującej pandemii koronawirusa, a także przy corocznym sezonie grypowym. Zamiast faszerować organizm sztucznymi suplementami, sprawdźmy, co ma nam do zaoferowania ma medycyna naturalna. Oczywiście żadna dieta nie zastąpi np. szczepień ochronnych, ale jeśli nie mamy możliwości wykonania danego szczepienia, pozostają nam dobrodziejstwa natury, aby minimalizować ryzyko zachorowania.

Warzywa i owoce na odporność

Warzywa i owoce są bogatymi źródłami wielu witamin i minerałów, a zwłaszcza witaminy C oraz beta-karotenu w najlepiej przyswajalnej przez nasz organizm formie. Nie bez powodu przy dobrze zbilansowanej diecie, zgodnej z piramidą żywienia, nasz układ odpornościowy funkcjonuje właściwie. Zapewniając w codziennej diecie duże dawki warzyw i owoców, naturalnie wspieramy odporność i pobudzamy układ immunologiczny do lepszej pracy, poprzez zwiększanie wytwarzania przeciwciał i leukocytów oraz stymulowaniu makrofagów. Jakie dokładnie warzywa i owoce najlepiej wspomagają odporność, zwłaszcza w sezonie grypowym? Poniżej przedstawiamy najsilniejszych sojuszników w walce z infekcjami.

Owoce wzmacniające odporność:

  • czarna porzeczka,
  • kiwi,
  • cytryna,
  • truskawki,
  • pomarańcze,
  • morela,
  • melon,
  • brzoskwinia,
  • śliwka,
  • aronia.

Warzywa wzmacniające odporność:

  • pietruszka,
  • papryka czerwona,
  • brukselka,
  • brokuły,
  • marchewka,
  • jarmuż,
  • szpinak,
  • boćwina,
  • szczypiorek,
  • szczaw,
  • czosnek,
  • cebula,
  • imbir,
  • chrzan.

Co na odporność? Przede wszystkim czosnek i cebula!

Warzywa cebulowe, takie jak cebula, czosnek, por i szczypiorek, są bogatym źródłem siarczków organicznych, witaminy A, C i E, a także witamin z grupy B. Zawierają ponadto cenne składniki mineralne, takie jak żelazo, selen czy magnez oraz olejki eteryczne. We wzmacnianiu odporności szczególnie polecany jest syrop z czosnku oraz syrop z cebuli – wykazują one bowiem działanie bakteriobójcze i grzybobójcze, dzięki występowaniu w nich fitoncydów.

Niezbędna we wzmacnianiu odporności witamina D3

O witaminie D3 i jej działaniu prozdrowotnym piszemy dokładnie w osobnym artykule – zachęcamy do zapoznania się z nim. Liczne badania dowodzą, że witamina D3 ma niebagatelne znaczenie w profilaktyce przeciwko wielu chorobom, ponieważ odpowiada za regulację funkcji układu odpornościowego. Jej niedobór może m.in. prowadzić do rozwoju nowotworów, infekcji czy chorób autoimmunologicznych. Poza stymulowaniem układu odpornościowego do pracy, witamina D3 ma silne właściwości bakteriobójcze. A ponieważ w sezonie jesienno-zimowym w Polsce większość osób cierpi na niedobór tej witaminy, jak najbardziej wskazane jest jej suplementowanie. Aby jednak dostarczyć do organizmu najlepiej przyswajalną jej formę, warto wprowadzić do codziennego jadłospisu produkty w nią bogate, m.in. tran, tłuste ryby morskie (np. śledzie i łososie). Poleca się także wystawianie skóry na słońce w godzinach 10-15 przez około 20 minut dziennie – dzięki temu dojdzie do naturalnej syntezy witaminy D3.

Kiszonki na odporność – sojusznik organizmu

Właściwości kiszonek docenione zostały m.in. w diecie dr Dąbrowskiej – ale nie tylko. Od lat kiszonki słyną z dobroczynnego wpływu na nasz organizm, a konkretniej, korzystnie wpływają na bakterie jelitowe, zapobiegają rozwojowi bakterii gnilnych, a co za tym idzie – wpływają także na zwiększenie odporności, ponieważ tzw. szczepy probiotyczne wytwarzają podczas fermentacji witaminę C (kiszonki zawierają o wiele więcej witaminy C, niż ten sam produkt surowy, niepoddany jeszcze kiszeniu).

Istotne jest, aby nie mylić kapusty kwaszonej z kiszoną, ponieważ to produkty o całkowicie odmiennych właściwościach. Kapusta kiszona powstaje wskutek fermentacji mlekowej – zawiera więc korzystne dla zdrowia bakterie kwasu mlekowego. Z kolei kapusta kwaszona nie zawiera tychże bakterii, ponieważ powstała w wyniku dodania octu i cukru.

We wspomaganiu odporności polecane są więc głównie: kapusta kiszona, ogórki kiszone.

Jogurty i kefiry przeciwko przeziębieniom i grypie

Fermentowane produkty mleczne, takie jak jogurty, kefiry czy maślanka, wpływają podobnie na nasz organizm, jak kiszonki – zawierają bowiem bakterie fermentacji mlekowej, a te z kolei hamują m.in. rozwój patogenów oraz stymulują do pracy korzystną mikroflorę jelitową. Z tego powodu poleca się – w celach zwiększania odporności (prawidłowo działająca flora jelitowa jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu – a zwłaszcza układu immunologicznego) – spożywanie produktów, takich jak jogurt czy kefir, każdego dnia, zwłaszcza w okresie największej ilości zachorowań na grypę.

Ryby morskie na wzmacnianie odporności

Istotną rolę w funkcjonowaniu układu immunologicznego człowieka, pełnią zdrowie, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Ich naturalnym źródłem są tłuste ryby morskie, takie jak sardynki, łosoś, śledzie, makrela czy tuńczyk. Uważajcie jednak na zawartość rtęci w niektórych rybach – polecamy artykuł na ten temat.

Kwasy omega-3 znajdują się także w oleju lnianym i rzepakowym – warto więc przyrządzać potrawy z ich wykorzystaniem.

A jak nienasycone kwasy wiążą się z odpornością organizmu? Ich rolą jest nasilanie odpowiedzi immunologicznej na patogeny. Regularne spożywanie kwasów omega-3 z pewnością wzmacnia nasz układ immunologiczny, chroni organizm przed rozmaitymi infekcjami, a nawet może chronić go przed rozwojem chorób autoimmunologicznych.

Dieta bogata w cynk – remedium na osłabiony organizm

W temacie wspomagania odporności organizmu, zwykle skupiamy się na witaminie C, D3 czy na produktach bakteriobójczych (czosnek, cebula). Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak istotny jest dla naszej odporności cynk. To właśnie on chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych m.in. za rozwój nowotworów czy infekcji. Uczestniczy ponadto w procesie dojrzewania oraz funkcjonowania limfocytów T. Z tych powodów niedobory cynku mogą bardzo niekorzystnie odbić się na odporności, spowodować trudniejsze gojenie się ran, obniżyć łaknienie, zwiększyć podatność na infekcje różnego rodzaju. Warto więc zapewnić sobie w codziennej diecie odpowiednie ilości tego składnika, wprowadzając do jadłospisu np. wołowinę, nasiona roślin strączkowych, produkty pełnoziarniste, szpinak, orzechy, ostrygi czy szparagi.

Zioła na zdrowie! Które z nich wzmacniają odporność?

I na koniec przechodzimy do popularnego sposobu na wzmacnianie odporności – ziołolecznictwa. Zioła mogą być stosowane w postaci okładów, naparów, herbatek, nalewek czy syropów. W medycynie ludowej zioła stanowią podstawę leczenia rozmaitych dolegliwości, począwszy od problemów żołądkowych, zapobiegania nowotworom, a kończąc na poprawie stanu skóry czy wzmacnianiu odporności. Jeśli chodzi o wspieranie organizmu w walce przeciwko infekcjom, bakteriom i wirusom, zioła mogą stać się naszym codziennym sojusznikiem. Które z nich są najskuteczniejsze, jeżeli chodzi o wzmacnianie odporności, zwłaszcza w okresie przeziębień i grypy? Oto one:

  • Żeń-szeń – zawiera glikozydy saponinowe, które pobudzają działanie limfocytów T. Te z kolei niszczą chorobotwórcze drobnoustroje. Biorą także udział w wielu procesach hormonalnych, regulując m.in. odpowiedź organizmu na stres. Zwiększają zdolność hemoglobiny do przyłączania tlenu, a co za tym idzie, wpływają na lepsze zaopatrywanie wszystkich komórek organizmu w tlen. Dzięki takiemu działaniu żeń-szeń zwiększa odporność organizmu na infekcje oraz zdolność do ich zwalczania, jeśli się pojawią.
  • Jeżówka purpurowa – inaczej echinacea, znana jest z właściwości przeciwzapalnych i pobudzających odporność organizmu, m.in. podczas infekcji dróg oddechowych, grypy, opryszczki czy też przy infekcjach grzybiczych. Jest także nieoceniona w walce z gronkowcami i paciorkowcami. Naukowcy wskazują, że jeżówka może stymulować aktywność limfocytów T, ponieważ zawiera polisacharydy i kwas chikorowy. Dzięki temu pobudza proces niszczenia i usuwania z organizmu patogenów chorobotwórczych. Ponadto jeżówka może zwiększać wydzielanie interferonu – a to substancja działająca przeciwwirusowo.
  • Aloes – stymuluje odporność i regeneruje organizm. Zawiera wiele cennych witamin (m.in. witaminę A, B1, B2, C, E, kwas foliowy, cholinę i niacynę), które są bardzo silnymi przeciwutleniaczami. Nie brakuje mu również minerałów. Aloes ma więc szerokie zastosowanie. Działa m.in. bakteriobójczo i przeciwzapalnie. Wspiera zmniejszanie w jelitach liczbę niekorzystnych dla zdrowia bakterii, przyczyniając się do zachowania prawidłowej równowagi flory bakteryjnej – a to jest kluczowe dla dobrej odporności całego organizmu. Ponadto w soku z aloesu znajdują się polisacharydy, które pobudzają do pracy makrofagi. Te z kolei niszczą wiele drobnoustrojów, wspierając odporność organizmu.
  • Wiesiołek – olej z wiesiołka słynie z wszechstronnego zastosowania. Zapobiega miażdżycy, łagodzi stany zapalne, leczy schorzenia jelitowe i żołądkowe, zmniejsza napięcie przedmiesiączkowe, łagodzi podrażnienia skóry. Takie działanie zawdzięcza zawartości kwasu gamma-linolenowego z grupy omega-6 (kwas GLA). Działa on korzystnie m.in. na hormonalną gospodarkę organizmu i pośrednio przyczynia się do wzmocnienia odporności. Niektóre badania pokazują także, że kwas GLA może być skutecznym środkiem w profilaktyce raka piersi, ponieważ hamuje aktywność genu, który odpowiada za rozwój komórek rakowych tego nowotworu.
  • Czystek – dzięki wysokiej zawartości polifenoli skutecznie wzmacnia odporność organizmu. To silne przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki i hamują rozwój stanów zapalnych w organizmie. Warto codziennie pić napar z czystka, aby poprawić zdolności obronne organizmu. W badaniach in vitro dowiedziono, że czystek zwalcza niektóre wirusy, bakterie i grzyby – jednak aby mieć pewność, co do takiego działania, konieczna jest większa liczba badań.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *